Så mycket får ex-ministrarna i fallskärmar

Ex-ministrarna i regeringen-Reinfeldt får miljoner i fallskärmar.

Enligt Dagens Industri, som granskat pengaflödet, har de 24 tidigare ministrarna totalt rätt till drygt 36 miljoner kronor.

Flera av dem tar ut full ersättning.

En av de som tar ut full ersättning är tidigare finansminister Anders Borg (M). Enligt Dagens Industri, som begärt ut siffror från Regeringskansliet, fick han totalt 364 000 kronor brutto under oktober till december. Även tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) tar ut full ersättning.

Alla har ansökt om ersättning

Alla ex-ministrar har rätt till 124 000 kronor i månaden i ett år. För Fredrik Reinfeldt är ersättningen lite högre, 156 000 kronor.

– Alla har ansökt om det. De ansökte om det från den dag de entledigades. Och alla fick det beviljat under ett år från det att de slutade, säger Cecilia Bohlin, sekreterare på Statsarvodesnämnden, som beslutar om riktlinjerna för avgångsersättningen, till tidningen.

Flera får statsrådspension

Ersättningen minskar däremot om ministrarna har andra inkomster, uppdrag eller liknande verksamhet. De flesta av de tidigare ministrarna har meddelat andra inkomster.

Enligt Dagens Industri har även sju ex-ministrar rätt till statsrådspensionen, bland annat Lena Adelsohn Liljeroth och Ewa Björling.

Avgångsersättning tidigare ministrar

KÄLLA: Dagens industri

Publisert: