Nyheter

Tung kritik mot svensk hållning kring nazidemonstrationer

Av: 

Pär Karlsson

John Granlund

NYHETER

STOCKHOLM/BRYSSEL. Efter nazistmarschen försvarar nu Fredrik Reinfeldt (M) Svenskarnas partis rätt att demonstrera.

– Vi har yttrandefrihet och demonstrationstillstånd som del av vår demokrati, säger statsministern.

Men enligt FN och jurister som Aftonbladet pratat med bryter Sverige mot FN-konventionen mot rasism.

Nazistiska Svenskarnas parti, SvP, hade i går tillstånd för att tåga genom Stockholm och hålla ett torgmöte på Gustav Adolfs torg.

Inför valet har partiet fått ett 20-tal liknande mötestillstånd beviljade av polisen runt om i landet.

Partiet är antidemokratiskt, antisemitiskt och skriver i sitt idéprogram att "endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare".

"Ett polisoperativt beslut"

Samtidigt får Sverige allt tyngre kritik för sin generösa inställning till högerextrema partiers rätt att sprida sin propaganda.

I sin senaste rapport om Sverige noterar FN:s kommitté mot rasdiskriminering med oro att rasistiska och extremistiska organisationer fortsätter att verka. FN har flera gånger bett Sverige anpassa sin lagstiftning till konventionen som trädde i kraft 1969, skriver TT.

Men i Sverige förbjuds inga partier att verka - i stället finns lagen om hets mot folkgrupp som träder i kraft när någon uttrycker missaktning mot en utpekad grupp människor.

Justitieminister Beatrice Ask (M) har tidigare försvarat den svenska linjen - och får medhåll av statsministern.

– Jag vill understryka att vi har den ordningen att vi har yttrandefrihet och demonstrationstillstånd som del av vår demokrati. Det är ett polisoperativt beslut att besluta hur detta ska tillåtas, sa Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet i samband med ett EU-toppmöte i Bryssel i går.

Måste ompröva hållningen

Flera jurister som Aftonbladet talat med anser att den svenska hållningen - att tillåta rasistiska och nazistiska organisationer - måste omprövas.

– Det finns rättsfall när någon dömts för hets mot folkgrupp efter att ha gått med en rasistisk symbol över ett torg. Samtidigt har en nazistisk organisation, som Svenskarnas parti, demonstrationsfrihet och får polisens stöd. Det är en motsägelsefull hållning som man kan ifrågasätta, säger tryckfrihetsexperten och advokaten Percy Bratt.

Han anser att regeringen måste agera och tillsätta en utredning.

– Jag har full förståelse för att man inte ska ha censur. Men jag tycker man har dragit det väl långt om man inte kan förbjuda renodlat rasistiska och nazistiska organisationer. Jag tror att många människor som ser det här undrar om det verkligen är okej. Jag tror vi måste granska och fundera djupt över hur vi ska förhålla oss till detta.

"Håller på och fjantar"

Peter Nobel, jurist och tidigare generalsekreterare i Svenska Röda korset, betonar att Sverige förbundit sig att förbjuda rasistiska organisationer redan 1969 då man undertecknade FN-konventionen mot rasism.

– Allt deltagande i sådana organisationer ska vara straffbart och ska utredas av polis och rättsväsende. Det har Sverige förbundit sig att göra sedan 40 år tillbaka, säger Peter Nobel.

Han fotsätter:

– Jag förstår inte varför ett anständigt land som Sverige inte kan följa sin förpliktelse till FN. Jag begriper inte vad Beatrice Ask håller på och fjantar sig med och säger att lagstiftningen räcker till, när nazisterna demonstrerar i den ena staden efter den andra, skyddade av polisen.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter