Nyheter

M-topparnas hårda krav på Kinberg Batra

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

Här är M-topparnas integrationskrav på Anna Kinberg Batra.

En majoritet av partiets länsförbund vill att man driver på för skärpta försörjningsregler för anhöriginvandring.

– Ställer vi krav på vanliga medborgare så ska vi ställa krav på nya också, säger Cecilia Magnusson, M-ordförande i Göteborg.

Den senaste tiden har idéerna på hur på integrationen ska fungera bättre duggat tätt från Allianspartierna. Både Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet har kommit med egna skarpa förslag. Men många väntar fortfarande på var Alliansens största parti, Moderaterna, ska sätta ned foten.

Dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt (M) bad i valrörelsen svenska folket att "öppna sina hjärtan" med hänvisning till de stora flyktingströmmar som väntas.

Men efter valet visade det sig att M tappat stora mängder väljare till Sverigedemokraterna. I partiets eftervalsanalys slogs fast att man måste bli bättre på integrationsfrågor. Inför partiets stämma i höst har en arbetsgrupp tillsatts, som leds av ex-ministern Elisabeth Svantesson.

Aftonbladet rundringning till M:s länsförbund visar att trycket inifrån är stort. Mer än hälften av de lokala M-topparna vill se hårdare tag när det gäller försörjningskrav vid anhöriginvandring, något som även FP har fört fram.

M-företrädare vill ha färre undantag

Dagens regler säger att den som kommit till Sverige ska ha jobb och bostad innan anhöriga får följa efter. Men undantagen är i dag så många så att bara en procent omfattas av kraven.

M-företrädare har vid flera tillfällen försökt driva på så att undantagen ska bli färre, men övriga Allianspartier var då emot. I höstas skrev Elisabeth Svantesson och några partikamrater en motion i riksdagen.

Men för många M-ordföranden är det självklart att regelverket ska täppas till.

– Reglerna som finns i dag är så luddiga att det är svårt att säga vad som gäller. Jag tycker man bör se över regelverket, säger Lars-Ingvar Ljungman, M-ordförande i Skåne.

Henrik Sundström, ordförande i Bohuslän:

– I ett läge där vi tar emot närmare 100 000 asylsökande om året och det svenska samhällets resurser är begränsade, måste vi koncentrera oss på att ta hand om de som har ett omedelbart skyddsbehov i första hand. Det andra är att vi tror att det skapar en starkare drivkraft för integration.

Elisabeth Svantesson säger i dag om kravet från partiet:

– Det är ett av många förslag vi diskuterar i arbetsgruppen. Vi behöver stärka arbetslinjen i integrationen.

Nyligen har både FP och KD lyft krav på att det ska krävas arbete för att en nyanländ ska få permanent uppehållstillstånd, med vissa undantag. Men för detta finns det väldigt lite stöd inom M, visar Aftonbladets rundringning.

Däremot är det ett fåtal förbundsordförande som tycker att partiet, precis som FP, ska driva på för ett språktest för medborgarskap.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter