SD-juristen Joel Ankar tvingas avgå

Aftonbladet avslöjade juristen Joel Ankar, som arbetar åt EU-parlamentarikern Kristina Winberg (SD), med grov rasism på Flashback.

Nu tvingas han lämna sitt uppdrag.

– Han får gå med omedelbar verkan, säger Winberg.

Juristen Joel Ankar, 30, nära medarbetare till europaparlamentarikern Kristina Winberg (SD) i Bryssel, har på Flashback uttryckt bland annat att professor Jerzy Sarnecki är ett "judesvin med fittig attityd", avslöjade Researchgruppen och Aftonbladet i morse.

När Aftonbladet pratade med Winberg tidigare under dagen ville hon först låta personalavdelningen utreda saken.

Men sedan Ankar erkänt har hon tagit ett beslut.

– Joel Ankar har fått sluta med omedelbar verkan och gå direkt, säger Kristina Winberg.

Hon har tagit stöd av SD centralt i sitt beslut.

– Det är ju, som ni skriver, jag som anställer. Men jag har fått hjälp i rekryteringen av personalavdelningen centralt, så jag har rådfrågat dem.

Väldigt ledsen

Hon uppger att "chocken knappt lagt sig".

– Joel Ankar har varit en fantastisk medarbetare och jag skulle aldrig kunna tänka mig något sådant här om honom. Han är en fantastisk människa, så att chocken blir nog än större.

Winberg uppger att hon pratat med Ankar och meddelat att hon var chockad.

– Han var väldigt ledsen. Han ångrar detta jättemycket. Han var ganska omogen då han skrev det och så vidare. Han förklarade det man kunde läsa om. Men jag förklarade att vi accepterar inte det här så tyvärr får vi gå skilda vägar.

Att han var omogen – han skrev ju några av inläggen så sent som i fjol?

– Ja, det var väl något inlägg förra året kanske, men det spelar ju inte så stor roll. Det mesta han skrev var väl för sex-sju år sedan men hur som helst accepterar inte jag det.

"Hade bra cv"

Inför rekryteringen av nästa person har hon svårt att se att hon ska ha ett nytt tillvägagångssätt.

– Joel hade ett bra cv. Vi kontrollerar våra medarbetare på det sätt man kan med vandelsintyg och alla konstens regler. Men vi kan ju inte göra som ni, att hacka oss in på sajter och kolla. Vi gör så gott vi kan. Jag har tagit hjälp i rekryteringen.

Vad kommer du ge Joel Ankar för referenser?

– Som medarbetare har han varit väldigt bra. Hos mig har han skött sig exemplariskt. Han är en fantastiskt trevlig person, lugn, duktig och så vidare. Vad han har gjort i sitt tidigare liv har han fått ta konsekvenserna av.

Publisert: