Nyheter

Bortglömd bilskatt klubbades för hundratals miljoner

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Roger Baillon kunde det där med att samla i ladorna.

I höstas hittades hans bortglömda bilskatt på en gård i Frankrike.

Nu har de 60 sällsynta fordonen gått under klubban – bland annat såldes skådisen Alain Delons gamla Ferrari för 134 miljoner kronor.

Kung Farouks Talbot-Lago T26 cabriolet och en Facel Vega Excellence.

Entreprenören och samlaren Roger Baillons bilskatt hittades i en lada i västra Frankrike i höstas. Under damm och bråte hittades 60 samlarobjekt tillverkade från automobilens barndom fram till 1970.

Roger Baillons dröm var att öppna ett museum, men ekonomiska bakslag satte stopp för planerna och bilarna föll i glömska. När han dog för tio år sedan ärvde sonen Jacques samlingen. När även han dog härom året ärvde hans barn bilarna – som inte hade en aning om vad farfars bilar kunde betinga.

Hittades under tidningar

I fjol anlitade de expert­erna Matthieu Lamoure och Pierre Novikoff för att värdera bilparken.

De konstaterade att skatten bland annat innehöll en Talbot-Lago T26, tidigare ägd av Egyptens kung Farouk, och en Ferrari 250GT SWB California Spider, som en gång i tiden ägdes av skådisen Alain Delon och bland annat har körts av Jane Fonda. Ferrarin, som hittades under en hög med tidningar, tillverkades bara i 37 exemplar.

Fyra gånger utropspriset

Lamoure och Novikoff uppskattade hela samlingens värde till över 140 miljoner kronor.

Men när de 60 bilarna gick under klubban på en auktion i Paris i går, fredag, uppgick den totala köpesumman till hela 238 miljoner kronor. Många av bilarna såldes för tre eller fyra gånger utropspriset, skriver AFP.

Bara Alain Delons gamla Ferrari klubbades för 14,2 miljoner euro, motsvarande 134 miljoner kronor.

Delon har tidigare kritiserat auktionshuset Bonhams för att ha använt hans namn för att trissa upp priset på bilen.

– Jag ägde bara bilen i två år. Allting som har skrivits om försäljningen av den här bilen har skett utan mitt medgivande, säger han till nyhetsbyrån AFP.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert: