Tvingades hyra livvakter för att gifta sig

1 av 2 | Foto: Judiskfödda Maral Malka, 23, och muslimske Mahmoud Mansour, 26, visste att en demonstration planerades vid deras bröllop i en förort till Tel Aviv. De har även fått ta emot dödshot via telefon, enligt israeliska tidningen Haaretz.
NYHETER

Mer än 200 högerextrema demonstranter fick hållas tillbaka när ett judisk-muslimskt par gifte sig på söndagen.

Polisen krävde att paret hyrde in egna livvakter för att säkerheten skulle garanteras.

– Vi har aldrig mött sådan rasism, sa brudgummen Mahmoud Mansour.

Judiskfödda Maral Malka, 23, och muslimske Mahmoud Mansour, 26, visste att en demonstration planerades vid deras bröllop i en förort till Tel Aviv. De har även fått ta emot dödshot via telefon, enligt israeliska tidningen Haaretz.

Maral Malka är född judinna men har konverterat till islam, något som enligt högerextrema israeler gör henne till förrädare.

33 livvakter

Innan det var dags att gifta sig hade de vänt sig till en domstol i hopp om ett demonstrationsförbud. Men det var förgäves.

Däremot lyckades paret via sin advokat få polisen att hålla demonstranterna nästan 200 meter från bröllopslokalen, enligt Haaretz.

Paret tvingades även hyra in 33 livvakter till en kostnad av motsvarande omkring 30 000 kronor – något som de har vänt sig emot men gått med på för att kunna gifta sig. Polisen ansåg sig inte kunna garantera säkerheten på egen hand. Företrädare för bröllopslokalen har gått med på att betala halva summan.

Detaljer om bröllopet på Facebook

Israeliska poliser, några av dem från specialstyrkor, bildade en mänsklig skyddsmur för paret under bröllopet, enligt brittiska Daily Mail.

"Död åt araberna" skanderade de mer än 200 demonstranterna. Gruppen som organiserade demonstrationen, Lehava – en förkortning som betyder "förebyggande av assimilering i det heliga landet", har trakasserat judisk-muslimska par tidigare men sällan protesterat vid själva bröllopet.

Detaljer om bröllopet hade lagts ut på Facebook tillsammans med en uppmaning om att demonstrera vid bröllopsceremonin, enligt brittiska The Guardian.

”Kommer dansa tills solen går upp”

Ingen skadades vid bröllopet. Fyra demonstranter frihetsberövades av polisen.

Men brudparet lät inte demonstranterna stå i vägen för deras lycka.

Foto: Judiskfödda Maral Malka, 23, och muslimske Mahmoud Mansour, 26, visste att en demonstration planerades vid deras bröllop i en förort till Tel Aviv. De har även fått ta emot dödshot via telefon, enligt israeliska tidningen Haaretz.

– Vi kommer att dansa och vara glada tills solen går upp. Vi är för samexistens, sa brudgummen till en israelisk tv-kanal enligt Daily Mail.

Intill bröllopet fanns även ett mindre antal motdemonstranter, som till stöd för brudparet höll upp ballonger och symboler för kärlek.

”Aldrig mött sådan rasism”

Mahmoud Mansour hade haft lättare att förstå om närstående vände sig emot deras äktenskap, än att fullständiga främlingar reagerar så starkt.

– Vi har varit tillsammans i fem år, men vi har aldrig mött sådan rasism. Jag har alltid vetat att det finns rasister, men så länge som man inte påverkas av det, innan man känner det i sin egen kropp, vet man inte vad det är, säger han till Haaretz.