Första striderna mellan rysk och ukrainsk militär

NYHETER

Ukrainsk militär har attackerat en beväpnad rysk konvoj som hade korsat gränsen till Ukraina, enligt en talesman för Ukrainas nationella säkerhetsråd.

Det är i så fall första gången som rysk och ukrainsk militär drabbar samman sedan krisen i östra Ukraina inleddes.

– Ändamålsenliga åtgärder vidtogs och delar av konvojen existerar inte längre, säger talesmannen Andrej Lyshenko.

Den ryska konvojen med runt två dussin beväpnade soldater tog sig över gränsen tidigt på fredagen, enligt Ukrainas president Petro Poroshenko. En väsentlig andel av fordonen förstördes, säger presidenten enligt AP.

Natoledaren Anders Fogh Rasmussen har bekräftat att organisationen har observerat ett intrång över den ukrainska gränsen.

– Det visar tydligt på en fortsatt rysk inblandning i destabiliseringen av östra Ukraina, säger han enligt AFP.

Aftonbladet har tidigare berättat att 23 pansarbandvagnar passerade gränsen från Ryssland in i östra Ukraina sent under torsdagen. Konvojen körde in på ukrainskt territorium via en liten sidoväg, enligt TT.

Internationell kritik

Ryssland förnekar att Ukraina har förstört några pansarfordon och att sådana ens har korsat gränsen, enligt Reuters.

– Det är någon slags fantasier. Ingen rysk militär korsade den rysk-ukrainska gränsen varken i natt eller under dagen, säger en talesperson för utrikesdepartementet, enligt BBC.

Landets utrikesdepartement har sagt att den ukrainska militären försöker stoppa Rysslands humanitära hjälp till det krigshärjade området i östra Ukraina.

Händelserna har lett till kritiska internationella reaktioner.

AFP skriver att Sveriges utrikesminister Carl Bildt kallar händelsen för en ”grov kränkning av internationell rätt”.

En talesman för Storbritanniens David Cameron säger att premiärministern är "djupt oroad" över rapporterna om att ryska stridsfordon har korsat den ukrainska gränsen.

Första militära striden

Om rapporterna stämmer så är det första gången som det förekommer stridigheter mellan de båda ländernas militär sedan oron inleddes i östra Ukraina, något som skulle innebära en tydlig upptrappning.

Samtidigt väntar ett stort antal ryska lastbilar på gränsen till Ukraina, som Ryssland menar är fyllda med förnödenheter till de drabbade i östra Ukraina.

Talespersoner för Ukrainas regering har uttryckt oro för att lastbilskonvojen är del av en förtäckt invasion.