Mördades – med 216 knivhugg

1 av 5
NYHETER

De två männen 24, och 27 år gamla, överföll sitt sovande offer i hans lägenhet.

Med en kudde försökte de kväva honom, men när han vaknade knivhögg de honom i stället.

216 gånger.

Motivet tror ha varit en biten hund.

Det var i slutet på oktober förra året som en 30-årig man hittades död i sin lägenhet i Helsingborg.

Brottsplatsen, lägenheten, var fullkomligt täckt av blod, och spåren tyder på att den 30-årige mannen slagits för sitt liv, och försökt fly undan sina angripare.

”Utdraget förlopp”

Blodspåren i lägenheten gjorde att polisens tekniker i sitt protokoll skrev att det som skett gav, "intrycket av att vara ett utdraget förlopp där offret till synes inte hade någon större chans att värja sig."

Kort efter mordet riktades misstankarna mot de två nu åtalade männen, och de kunde gripas - den ena av dem överlämnade sig själv till polisen - och angav då den andre.

Inledningsvis, framgår av förundersökningen, förnekade 24-åringen att han hade något med 30-åringens död att göra och hävdade att 30-åringen redan var död när de kom till lägenheten, men har nu erkänt dråp. Den äldre av de åtalade erkänner medhjälp till grov misshandel och vållande till annans död men förnekar mord.

Under första rättegångsdagen framkom, rapporterade Helsingborgs Dagblad, att 24-åringen erkänner att han hade för avsikt att döda 30-åringen, men att han förnekar att det var han som utdelade det dödande huggen. 27-åringen skyller i sin tur de dödliga skadorna på 24-åringen.

Kraftigt övervåld

Den 30-årige mannen hade utsatts för ett oerhört övervåld. Vid obduktionen fann rättsläkaren sammanlagt 216 stick- och skärskador på hans kropp, varav 97 i överkroppen och 19 i halsen.

– Det handlar om osedvanligt brutalt våld som målsägaren har utsatts för, säger spaningsledaren JB Cederholm till Aftonbladets Brottscentralen.

Biten hund kan vara motiv

Något motiv till dådet har man inte med säkerhet kunnat fastställa, men en av de teorier polisen jobbat med är en uppgift om att den dödade 30-åringens hund kort före mordet bitit den 24-årige mannens hund, så att denna behövt veterinärvård - vilket 24-åringen tyckte 30-åringen skulle betala.

De två gärningsmännen och offret var bekanta sedan tidigare och alla kända av polisen.

Rättegången mot de båda åtalade männen beräknas pågå i ytterligare fyra dagar.