Fru Karin: Vi har ännu mindre ägg än herr Bacon

NYHETER

Dra över bilden – och kolla in ägget med äggstra bra zoom

Familjen Bacon kläckte ur sig ett löst påstående om världens minsta ägg.

Många uppeggade läsare har hört av sig och en hävdar sig ha knäckt rekordet.

– Vi har ett ännu mindre ägg, säger Karin Luoma-Pantti.

Foto: LÖST PÅSTÅENDE Bacon hävdade att han hade världens minsta ägg. Nu får han mothugg av Karin Luoma-Pantti . – Vi har ett ännu mindre ägg.

Många är de som med hårdkokta argument vill ägga rekordtiteln. Senast kacklade familjen Bacon om att just deras kyckling värpt världens minsta ägg.

Med en dimension på bara 2,54 centimeter är det pyttelitet. Men herr Bacon gjorde en höna av en fjäder.

Familjen Luoma-Pantti i Hallsberg ruvar på ett ägg som knäcker det lätt.

– Vi har sparat ett ägg som lades den 13 januari 2011 och det är pyttelitet. Vi hade inte sett något så litet förr, säger Karin Luoma-Pantti.

Ministekpanna

Karin och maken Sammys ägg är stort som en enkrona – 2,52 gånger 2,50 centimeter – vilket kräver en eggstra liten stekpanna.

Det är dock inte aktuellt att förlora eller knäcka.

– Det har fått en äreplats hemma i vitrinskåpet, säger Sammy.

Slutvärpt

Några ännu mindre ägg lär det inte bli. Det var en röra till liv att pendla med höns till torpet och numera har de förlorat suget.

– Vi hade hönsen hemma under vintern och i sommarstugan i Laxå under somrarna. Men räven tog några och sedan gjorde vi oss av med de andra, säger Karin.

Men även familjen Luoma-Panttis rekordägg verkar hänga löst. Guinness rekordbok har inget gällande rekord, men bland annat ska ett ägg med dimensionen 2,1 gånger 1,69 centimeter ha värpts i USA.

ARTIKELN HANDLAR OM