Flickor avvek vid besök på Liseberg – kan ha våldtagits

NYHETER

Fem flickor från ett ungdomshem i södra Sverige åkte i somras till Liseberg på besök.

Fyra av dem rymde – och minst en av dem misstänks ha utsatt för våld och våldtäkt av flera personer.

Nu utreds ungdomshemmet då två av ungdomarna inte alls borde fått lämna boendet.

Ungdomshemmet har själva gjort en Lex Sarah-anmälan för händelsen som inträffade 16 augusti i fjol.

Sommaraktiviteten på Liseberg gick inte som tänkt då fyra av de fem medföljande flickorna avvek från personalen.

”En av flickorna som var med på resan hade endast 3 dagar innan resan varit avviken och både socialtjänst och flickans föräldrar avrådde att flickan skulle få göra aktiviteter som kunde innebära avvikningsrisk. Detta då de ansåg att risken för en ny avvikning var mycket hög och att flickans mående för stunden kunde innebära en fara för henne”, skriver en ansvarig vid ungdomshemmet i sin anmälan.

Utsattes för våldtäkt

Det framgår också att en eller flera av flickorna under sin period på rymmen från ungdomshemmet utsatts för våldtäkt, sexualla övergrepp och fysiskt våld av flera personer.

Efter ett par veckor hade samtliga fyra flickor kommit till rätta, men först nu har anmälningarna kommit in till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Det är mitt ansvar att det inte gjordes med en gång, som vi borde ha gjort, säger institutionschefen på ungdomshemmet till Aftonbladet.

De misstänkta brotten ska vara polisanmälda, och enligt institutionschefen pågår utredningar. På ungdomshemmet har man också inlett egna utredningar för att se över hur rutiner brustit och vad man kan göra för att det inte händer igen.

Fallit mellan stolar

– Personal har inte följt de riskbedömningar vi har för resor med ungdomarna. Det ska vi kika närmare på och utreda, säger institutionschefen.

Även Statens institutionsstyrelse har gjort en Lex Sara-anmälan för att utreda hur rutinerna brustit. Enligt Magdalena Gustafsson, verksamhetsjurist på Statens institutionsstyrelse, ser man allvarligt på det inträffade och uppger att dröjsmålet med anmälan beror på att det fallit mellan stolarna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Liseberg

Göteborg

Brott