Huawei-chef gripen i Kanada – ”ett säkerhetshot”

Meng Wanzhou väntas bli utlämnad

avIsabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Huaweis finanschef Meng Wanzhou har gripits i Kanada.

Anledningen tros vara att företaget anklagas för att bryta USA:s sanktioner mot Iran och Nordkorea.

Nu väntas Wanzhou bli utlämnad till USA.

Meng Wanzhou, också kallad Sabrina Meng, är finanschef på kinesiska telekomjätten Huawei och även dotter till företagets grundare Ren Zhengfei.

Nu har hon gripits i Vancouver i västra Kanada efter att ha efterlysts av USA, uppger en talesperson för kanadensiska justitiedepartementet. Det var 1 december som Meng Wanzhou greps och på fredag kommer en domstol att avgöra om hon ska utlämnas.

Anledningen till gripandet är ännu inte känd. Men källor uppger för kanadensiska tidningen The Globe att gripandet tros vara kopplat till att företaget anklagas för att bryta USA:s sanktioner mot Iran och Nordkorea.

Meng Wanzhou, finanschef på Huawei

Kinas krav: ”Släpp henne”

Nu protesterar Kina mot gripandet och kräver att hon släpps omedelbart.

”Vi uppmanar dem att omedelbart korrigera och återställa fröken Meng Wanzhous personliga frihet”, står det i uttalandet från kinesiska ambassaden i Ottawa.

”Vi kommer att följa utvecklingen av händelsen och ta till alla tänkbara åtgärder för att skydda kinesiska medborgares intressen och rättigheter.”

Huawei uppger för The Globe att Wanzhou greps när hon bytte flyg i Vancouver.

Påverkat börsen

Kinesiska telekomjätten är det företag som säljer näst flest mobiltelefoner i världen, bara Samsung säljer fler. Men ett fåtal länder bojkottar företagets 5G-teknik eftersom man ser den som ett säkerhetshot.

Efter att gripandet blev känt har Asien-börsen rasat.

Många experter tror att Kina kommer att betrakta gripandet som att handelskriget med USA eskalerat. Bloomberg skriver att den 90 dagar långa vapenvilan i handeln hotas av gripandet.

– Det här kommer definitivt att komplicera förhandlingarna och Kina kan tro att det här har gjorts för att öka pressen under de 90 dagarna, säger analytikern Dennis Wilder.

Vad är Iranavtalet? 00:37
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Huawei

Kina

USA