Nya siffrorna: 71 döda – och mer än 1 000 saknade

avIsabelle Nordström, Hans Österman

Mer än 1 000 personer saknas efter skogsbranden i Kalifornien.

Siffran över bekräftat döda skrivs samtidigt upp till 71.

I dag kommer Donald Trump att besöka branddrabbade området.

Branden i norra Kalifornien – kallad Camp Fire – är den dödligaste i delstatens historia. Under lördagsmorgonen, svensk tid, hade antalet bekräftat döda ökat till 71 och antalet saknade var 1 010 personer, uppger NBC News.

1 av 3 | Foto: JAVIER TOVAR / AFP

Siffrorna kan komma att stiga ytterligare.

– Vi är fortfarande aktivt engagerade med att försöka hitta mänskliga kvarlevor och det är något vi har tagit in stora resurser till, säger Kory Honea, sheriff i branddrabbade Butte county, säger till NBC.

Parallellt med Camp Fire-branden rasar en brand i ravinerna kring Malibu, väster om Los Angeles. Den kallas Woolsey-branden och har hittills kostat tre människor livet.

Den stora branden har hittills ödelagt 9 844 bostadshus, 336 kontor och 2076 andra byggnader. Bland annat har staden Paradise i princip utraderats.

Under fredagen var Camp Fire-branden till 50 procent under kontroll. Under helgen kan det börja blåsa mer igen men under nästa vecka visar prognosen på regn, vilket skulle underlätta släckningsarbetet.

Trump besöker Kalifornien

President Donald Trump kommer att besöka Kalifornien under lördagen. Förra helgen skapade Trump stora rubriker när han hotade att dra in det federala stödet mot brandbekämpning.

”Finns inga förklaringar till de här massiva, dödliga och kostsamma skogsbränderna annat än att skogsvården är så dålig. Miljarder dollar ges årligen, med så många förlorade liv, allt på grund av grov misskötsel av skogen. Åtgärda nu eller så blir det inget mer federalt stöd”, skriver han på Twitter.

Detta fick brandmännens fackförbund att rasa, vars ordförande kallade det en ”skamlig attack” på Kalifornien.

– Vid en tidpunkt då alla våra ansträngningar borde inriktas på att besegra bränderna och hjälpa offren har presidenten i stället valt att utfärda ett oinformerat och politiskt hot som bara drabbar de oskyldiga offren i dessa katastrofala bränder, säger Brian K Rice i ett pressmeddelande.

– För tillfället riskerar tusentals brandmän sina liv för att skydda tusentals människor liv och egendom. Några av dem gör detta, fast deras egna hem ligger i ruiner.

Världens tre största skogsbränder 00:29