Trumps smocka mot Macron: ”Väldigt förolämpande”

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump är i Paris för fira världsfreden.

Hans första drag i Frankrike: En hånfull tweet mot landets president.

”Väldigt förolämpade”, skriver Trump om Macrons utspel om en EU-armé.

Vid 16-tiden, svensk tid, lämnade Donald Trump eftervalsdebatten, ryssutredningen och bråket med CNN-journalisten Jim Acosta bakom sig och lyfte mot Europa.

Innan han steg ombord på helikoptern som skulle ta honom till Air Force One intervjuades han på gräsmattan utanför Vita huset.

Trump gick bland annat till attack mot CNN-reportern Abby Phillip när hon frågade om han vill att nya justitieministern Matt Whitaker ska motverka Rysslands-utredningen. Presidenten svävade även på frågan om han är beredd att träffa utredaren Robert Mueller.

1 av 4 | Foto: Michel Euler / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Melania Trump och Donald Trump.

– Jag har inte uteslutit nånting, jag har inte ens tänkt på det. Jag tänker på världen. Just nu tänker jag på världen, svarade Trump.

Ombord på Air Force One verkade hans tankar dock ha dröjt sig kvar på hemmaplan. I en serie tweets från luften gick han igång med diverse diskussioner om det amerikanska mellanårsvalet och vem som egentligen vann i olika delstater.

Inte ett ord om världen, inte ett ord om hundraårsdagen av första världskrigets slut, vars högtidlighållande är orsaken till hans Frankrike-resa.

Inte förrän då Air Force One närmade sig Orly-flygplatsen i Paris. Då twittrade Trump en rejäl smocka mot sin värd.

”Frankrikes president Macron har just föreslagit att Europa ska bygga upp en egen armé för att skydda sig från USA, Kina och Ryssland. Väldigt förolämpande, men kanske borde Europa först betala sin andel till Nato som USA subventionerar stort.”

Det var i en radiointervju den franska kanalen Europe 1 tidigare i veckan som Macron gjorde sitt utspel om behovet av en ”sann EU-armé” för att försvara EU mot externa hot.

– Vi måste skydda oss med hänsyn till Kina, Ryssland och till och med USA, sa Macron.

– När jag ser president Trump deklarera att han drar sig ur ett stort nedrustningsavtal som ingicks efter missilkrisen på åttiotalet, vem är det främsta offret? Europa och dess säkerhet. Vi behöver ett Europa som försvarar sig bättre på egen hand, utan att bara vara beroende av USA.

Publicerad:

LÄS VIDARE