Nyval i Danmark

Statsminister Anders Fogh Rasmussen meddelade några minuter efter klockan 13 på onsdagen att det blir nyval i Danmark den 13 november.

Fogh Rasmussen behöver enligt grundlagen egentligen utlysa val först 2009. Nu sker det i förtid, bara två och ett halvt år efter förra valet. Även det valet var en nyval och resultatet en triumf för regeringspartierna.

De båda regeringspartierna, Foghs högerliberala Venstre samt Konservative, har tillsammans 35 procent av väljarstödet i de senaste opinionsmätningarna. Socialdemokraterna har 25 procent och det är med dagens splittrade opposition ytterst oklart om vilka deras naturliga bundsförvanter skulle vara i valet.

Men trots att valet kommer vid en minst sagt dålig tidpunkt för oppositionen försökte s-ledaren Helle Thorning-Schmidt hålla modet uppe.

– Vi är fullt beredda, det här var väntat, sade hon.

Samtidigt meddelade socialdemokraternas partisekreterare Henrik Dam Kristensen att partikassan inte är så välfylld som man skulle vilja önska. Det beror bland annat på att landets största fackförbund 3F har upphört att betala avgifter till partiet.

Valryktena började redan i tisdags sedan regeringen gjort en överraskande helomvändning i frågan om vad som ska ske med flyktingar som fått avslag på sina asylansökningar

Det finns många teorier om varför Fogh vill utlysa nyval. En av anledningarna antas vara att viktiga förhandlingar kört fast, bland annat om den så kallade kvalitetsreformen inom den offentliga sektorn.

Tillfället anses vara gynnsamt. I tisdags godkände folketinget regeringens förslag till skattesänkningar. Dessutom är oppositionen splittrad medan Danmarks ekonomi generellt går mycket bra. Inför ett val väntas danskarna snegla mot plånboken, vilket antas gynna regeringspartierna.

TT-Ritzau

Publisert: