”Om några år har vi robotsex”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-23

Redan om några år kommer människan kunna ha sex med en robot.

Och om 50 år kommer det vara möjligt att gifta sig med en robot.

Det hävdar nederländska forskare.

Roboten som livspartner I framtiden kommer vi kanske dansa, ha sex och bli kära i robotar menar en forskare. Arkivbild.

– Den första tanken är att det verkar nördigt att ha sex med en robot. Men jag är säker på att när de första glansiga magasinen skriver historier som ”jag har haft sex med en robot, och det var fantastiskt”, så kommer många människor att följa exemplet, säger David Levy som forskar i artificiell intelligens vid universitetet i Maastricht till Live Science.

Robotäktenskap

Men inte nog med att vissa av oss kanske kommer vilja ha sex med robotar i framtiden. David Levy menar att vi rentav kommer bli kära och vilja gifta oss med robotar, i takt med att robotarna utvecklas.

– Det är inte en fråga om ifall det händer, utan när det händer. Jag är övertygad om att det händer mycket tidigare än man tror.

Enligt Levy kan det här vara en lösning för dem som är extremt blyga, har psykiska problem eller helt enkelt är "för fula" eller har en "otrevlig personlighet".

I vår vardag

David Levy ser själv en tydlig utveckling där robotarna i många fall har blivit en del av vår vardag, utan att vi kanske tänker på det.

– Trenden är att robotar utseendemässigt blir allt mer lika människor och kommer mer i kontakt med människor. Först användes robotar på ett opersonligt sätt i fabriker där de exempelvis byggde bilar. Sen användes de för att sortera post eller guida på museer, eller hemma som dammsugare. Nu har man robotleksaker som Sonys robothund eller ”Tickle Me Elmos”, eller digitala husdjur som Tamagotchis, konstaterar han.

Men alla är inte övertygade om att David Levy har rätt i sitt antagande.

– Om man kunde bygga en robot som var smart, trevlig, ståtlig, sexig, hade ett sinne för humor och förstod dig bättre än vad en människa kunde göra – varför inte gifta sig med den? Frågan är bara hur man kan tro att något sådant är möjligt, säger David Anderson, professor i filosofi till Daily Vidette.