10 gripna för mordet på Anna Politkovskaja

NYHETER

Ryska säkerhetstjänsten misstänks för inblandning

Mordet på den regimkritiska ryska journalisten Anna Politkovskaja kan vara nära en lösning.

Tio personer har gripits, misstänkta för inblandning i dådet.

Säkerhetstjänsten och en kriminell gruppering pekas ut som inblandade.

– Vi har gjort ett viktigt framsteg i utredningen kring mordet på journalisten Politkovskaja. Fram till i dag har tio personer gripits. Inom kort kommer de att åtalas för genomförandet av detta svåra brott, sa riksåklagare Jurij Tjajka i ett samtal med Rysslands president, uppger nyhetsbyrån Ria Novosti.

På en presskonferens avslöjade Tjajka fler detaljer kring de gripna. Ledaren ska vara en man med ursprung i delrepubliken Tjetjenien. Enligt riksåklagaren har han lett en kriminell gruppering, specialiserad på beställningsmord. Bland de gripna ska också finnas nuvarande och före detta medarbetare inom säkerhetstjänsten och inom det ryska inrikesministeriet, uppger radiostationen Echo Moskvy.

Låg bakom flera mord

Enligt Tjajka hade Anna Politkovskaja träffat den person som beställde mordet på henne. Samma person ska också ha legat bakom mordet på Paul Chlebnikov, reporter på den ryska upplagan av tidningen Forbes samt mordet på bankdirektören Andrej Kozlov förra hösten.

Jurij Tjajka hävdade att dådet först och främst har gynnat ryssar, boende utomlands, som på olika sätt vill svärta ner Rysslands rykte, föra landet bakåt i utvecklingen och skapa oro. Samma teori har sedan tidigare framförts av president Vladimir Putin.

Anna Politkovskaja sköts till döds utanför sitt hem i Moskva den 7 oktober förra året. De flesta är överens om att mordet hade med hennes undersökande journalistik att göra.

Driver egen utredning

Politkovskaja arbetade för den regimkritiska tidningen Novaja Gazeta, som aftonbladet.se sedan 2006 samarbetar med. Politkovskaja var en av få ryska journalister som regelbundet reste till det krigshärjade Tjetjenien. Hon skrev en lång rad artiklar som avslöjade övergrepp, korruption och svåra missförhållanden i den ryska delrepubliken.

Novaja Gazeta har drivit en egen mordutredning och har under en längre tid sagt att mördarna finns att hitta bland personer nära Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov.

Den 30 augusti skulle Anna Politkovskaja ha fyllt 49 år.