Nattamat - för den kräsne

Foto: Kocken Fredrik Redwan handlar inför öppningen av II Longstreet Grillhouse. "Det blir ekologiska grönsaker och svenskt kött", säger han. Foto: Peter Magnusson/Bildbyrån
NYHETER

Nu är det färdigslabbat på Järntorget. Nu kommer lyxkebab och shawerma – nattamaten för medvetna konsumenter.

Många frågor kan snurra i huvudet dagen efter. ”Vad hände?” eller ”Vem är du?” är två särskilt obehagliga. En tredje, ”Vad var det jag åt egentligen?”, ska nu förebyggas av Järntorgets nya kebabkockar.

– På Andra Långgatan finns en massa barer, men inga alternativ till Burger King när man vill äta på natten eller tidigt på morgonen, säger Fredrik Redwan, en av de två kockarna som premiärgrillar på II Longstreet Grillhouse.

Fram till fyra på morgonen, onsdag till lördag kommer restaurangen servera grillat enligt libanesisk och turkisk gourmet-tradition.

– Vi tillverkar kebaben själva av färskt lamm- och nötkött och färsk kyckling. Shawerma, kycklingkebab finns inte att få tag på någon annanstans i Göteborg, säger Fredrik Redwan.

Kebaben favorit i Göteborg

När Punkt SE ställde nätfrågan ”vilken snabbmat föredrar du?” svarade Malmöläsarna falafel men i Stockholm och Göteborg regerade kebaben. Men McDonalds vann när vi frågade var folk helst käkar på natten.

II Longstreet Grillhouse säkrar beställningarna genom att servera kött i alla dess former: på tallrik, i rullle, i baguette och i pitabröd. Även veganer/skåningar får sitt lystmäte – hummus och falafel som serveras med omsorgsfullt marinerad och grillad aubergine och paprika.

– Gästerna kommer sitta framför grillen och se maten tillagas på glödande lavasten. Det blir väldigt mysigt, säger Fredrik Redwan.

Louise Jacobson

FAKTA/ Här äter göteborgarna sin nattamat

(.se)