Norskt ”hjältefartyg” inblandat i knarkhärva

Foto: Fartyget Tampa orsakade nästan en storpolitisk konflikt mellan Norge och Australien.
NYHETER

2001 år sedan blev det norska containerfartyget Tampa och dess kapten Arne F. Rinnan kända över hela världen när man räddade 438 afghanska flyktingar i vattnen norr om Austrialien.

Nu har det avslöjats att fartyget använts av en knarksmugglarliga.

Foto: I värsta Bond-stilen har fartyget utnyttjats av en knarksmugglarliga.

Det var 2002 som det Wilhelmsen-ägda fartyget Tampa förde in Norge och Australien i en storpolitisk konflikt. Anledningen vara att fartygets kapten Arne F. Rinnan följt internationella sjöfartsregler och räddat 438 afghanska flyktingar från en båt nära Julön i Indiska oceanen. Han tog sedan med dem till fartygets destination, vilket råkade vara en australiensisk hamn.

Hotade

Australierna hotade kaptenen, men fick till slut backa och Rinnan blev hjälte i hemlandet. Han blev bland annat utnämnd till ”riddare av första graden” och tilldelades Nansenpriset.

Nu har det avslöjats att Tampa utnyttjats av en internationell knarksmugglarliga - och det på ett sätt värdigt en Bond-film.

Smugglingen har gått till så att dykare fäst behållare med kokain på fartygets skorv under vattenlinjen. När fartyget kommit fram till Australien - som det fortfarande trafikerar - har andra dykare gått ner och tagit loss behållarna.

”Trist”

Två personer har gripits av australiensiska polisen, men det finns inga uppgifter på hur stora mängder knark som smugglats in i landet på det här viset.

Enligt den austrliensiska polisen har även Tampas systerfartyg Taronga utnyttjats på samma sätt.

– Vi tycker att det är förfärligt trist att våra fartyg är inblandade i detta, säger Nils Petter Dyvik i Wilhelmsens dotterföretag Wallenius Wilhelmsen Logistics till VG Nett.

Robert Triches