Hon lurade CSN – på 87 580 kr

NYHETER

28-åringen anmälde sig till skola i Tyskland

Den 28-åriga kvinnan anmälde att hon skulle läsa språk i Tyskland.

Hon fick ut 87 580 kronor i studiemedel men satte aldrig sin fot på skolan.

Inför höstterminen 2002 lämnade den 28-åriga kvinnan in en ansökan om studielån till CSN, Centrala studiemedelsnämnden. Hon skickade med en bekräftelse på att hon var antagen till språkstudier vid Goethe institut Freiburg i Tyskland. Intyget från skolan var stämplat och underskrivet.

Men strax före jul fick CSN ett samtal från en anonym bekant till kvinnan. Han berättade att hon aldrig påbörjat några studier i Tyskland utan varit i Sverige under terminen. Han talade också om att kvinnan var kriminellt belastad och behövde CSN-pengarna för att kunna gömma sig och betala en del skulder.

Falska intyg

CSN tog kontakt med Goethe institutet i Tyskland. Där meddelade man att kvinnan aldrig påbörjat några studier på skolan. Dessutom förklarade man att de intyg kvinnan skickat in var falska och varken stämplats eller undertecknats av någon på skolan.

CSN polisanmälde kvinnan som lämnat sin version i polisens förhör. Enligt henne skulle hon via en anonym kontaktperson köpa ett färdigt betyg som visade att hon gått utbildningen i Tyskland.

Hon nekade till att hon skulle ha skickat in några falska papper till CSN och hävdade att alla sådana papper fyllts i av hennes anonyme kontakt.

Kvinnan åtalades vid Göteborgs tingsrätt i går. Hon är misstänkt för bedrägeri och åtalas för flera narkotikabrott.

Karolina Vikingsson