Nyheter

Stockholms vatten – fullt av läkemedel

NYHETER

”Vi tar upp dricksvatten för nära reningsverken”

Stockholms dricksvatten är fullt med nedspolade läkemedel.

Nu varnar experter för att doserna kan ge utvecklingsskador på foster.

DRICKBART? Reningsverken klarar inte att avlägsna medicinrester så dessa tas upp med dricksvattnet. Nu befarar miljödirektören Åke Wennmalm att detta kan få oanade konsekvenser så som fosterskador.
DRICKBART? Reningsverken klarar inte att avlägsna medicinrester så dessa tas upp med dricksvattnet. Nu befarar miljödirektören Åke Wennmalm att detta kan få oanade konsekvenser så som fosterskador.

Reningsverken klarar inte av att rensa bort alla spår av de hjärtmediciner och smärtstillande medel som stockholmarna dagligen spolar ut i Mälaren.

Dricksvattnet tas sedan ur samma källor och följden blir att den som dricker kranvatten i Stockholm också får i sig en rad olika läkemedel.

Doserna är så små att en vuxen person aldrig märker av det, men nu varnar miljödirektören i Stockholms läns landsting, Åke Wennmalm, för att de gömda kemikalierna kan ge utvecklingsskador på foster.

– Alla får i sig det här hela livet. Det går inte att veta vad det får för effekter, men om vi väntar och upptäcker att det ger problem är det för sent. Det är dags att göra något nu, säger han till Metro.

Kissar ut läkemedel

Läkemedlen, till exempel Naproxen, Ibuprofen och hjärtmedicinen Metropropol, kommer främst från dem som äter och kissar ut dem varje dag. Stora mängder spolas ned.

Enligt Åke Wennmalm tas dricksvattnet upp på tok för nära dumpningsplatserna.

– Om du hade en dricksvattenbrunn så skulle du ju inte kissa i den. Det är ungefär lika många, två miljoner, som kissar i Mälaren som dricker ur den.

Lösningen är en dyrare och bättre reningsteknik.

– Jag tror att människor skulle vara beredda att betala mycket mer om de visste att det skulle minska riskerna, säger Åke Wennmalm.

Simon Bynert

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter