Otryggheten stor hos göteborgarna

NYHETER

Våldtäkt och misshandel största oron

Mer än varannan kvinna känner sig otrygg i Göteborg. Göteborgsmannen är mest rädd för att bli utsatt för misshandel.

Det visar Punkt SE:s undersökning på nätet.

Foto: Anette Törngren, 47, och hennes dotter Sandra, 18, är just hemflyttade från Phoenix i Arizona till Torslanda och har flera gånger tänkt på hur mycket tryggare de känner sig här hemma. ”Jag känner mig nästan aldrig otrygg här. Det är bara vid vissa platser, som till exempel när man går mellan Avenyn och Centralstationen på natten. Då kan en del av svarttaxichaufförerna som står längs vägen kännas lite påträngande”, säger Sandra. Foto: Karolina Vikingsson

Samtidigt känner sig göteborgarna tryggare i sin stad än både stockholmare och malmöiter.

63 procent av kvinnorna och 45 procent av männen i Göteborg känner sig otrygga när de vistas ute på stan.

Kvinnor är mest oroliga över att bli utsatta för våldtäkt, medan männen fruktar misshandel.

– Men det är våld i nära relationer och hemmen som är den stora boven, inte att bli överfallen. Det är fruktansvärt viktigt att understryka, säger Borghild Håkansson, projektledare på ”tryggare, mänskligare Göteborg”.

Blandad stad

Hon säger att det är svårt att säga vad som skiljer Göteborg från de andra storstäderna, men menar att man i Göteborg arbetar ganska målmedvetet med att skapa en tryggare miljö.

– Det är viktigt att det är en blandad stad, att blanda boendebyggnader och platser där man arbetar. Trygghet och säkerhet är en komplex fråga, men en viktig sak är att människor ur alla åldrar och kategorier rör sig ute och möts, säger Borghild Håkansson.

Hon menar också att stöd från vuxna i tidig ålder är viktigt.

– Från föräldrar, morföräldrar och skola. Den bästa brottsförebyggande insatsen är att vara tillsammans med andra människor.

Så här svarade Göteborgarna

Klicka på bilden för att göra den större.

Erik Gustafsson (.se)