Läsarna: Vi vill ha högsta skrapan

NYHETER

Sex av tio vill ha högre skyskrapa än Turning Torso

Foto: Poseidon/Stig Åke Jönsson
Sex av tio Göteborgare vill ha en högre skyskrapa än Malmös Turning Torso. Arkitekten Gert Wingårdh vill ha den vid Skeppsbron.

Göteborgarna får snart sin nya skyskrapa, Venus, i Gårda. Men den är bara hälften så hög som Malmös Turning Torso.

Och att Malmö har det högsta huset gillar inte göteborgarna.

Sex av tio göteborgare vill att det byggs en högre skyskrapa i Göteborg än Malmös Turning Torso. Venus, skyskrapan i Gårda är knappt hundra meter hög, Turning Torso är det dubbla. 190 meter. Poseidon, som bygger Venus, har inga planer att uppfylla göteborgarnas önskan, man nöjer sig med nuvarande projekt.

– Det finns inget självändamål i att ha ett extremt högt bostadshus i stan. En byggnad som ska vara symbol för staden behöver inte vara ett bostadshus. Se på Sidneys operahus eller Eiffeltornet, säger Johan Niklasson på Bostads AB Poseidon.

Skeppsbron bästa platsen

En som gillar höga hus, däremot, är arkitekten Gert Wingårdh. Han skulle gärna ha en riktig skyskrapa i Göteborg. Och han vet precis var han vill ha den.

– På Skeppsbron, vid älven nedanför Otterhällan, det hade varit perfekt. Det är centralt, det finns bra infrastruktur och många vill bo vid vattnet. Dessutom skulle skuggorna falla över älven och inte störa någon.

Är det viktigt att ha ett riktigt högt hus i staden?

– Viktigt kanske det inte är, men jag tycker att det finns en överdriven försiktighet att förändra städerna idag. Allt ska frysas som det såg ut 1964. Sen om man ska bygga ett 250 meter högt hus direkt kan man ju diskutera.

Hur hög skulle du vilja att en skyskrapa i Göteborg var?

– Det är nog lagom med en 100-150 meter hög skyskrapa i centrala stan, säger Gert Wingårdh.

Högsta husen i Göteborg

Eric Thorsson