Regeringens förslag sågas av oppositionen

NYHETER

Peter Eriksson: ”Man avskaffar rättssäkerheten”

Flera kritiska röster höjdes i dag mot regeringens förslag om utökad avlyssning.

– Det här är förfärligt. Man avskaffar rättssäkerheten som byggts upp i hundratals år i Sverige, säger Peter Eriksson, språkrör för miljöpartiet till TT.

Förre justitieministern Thomas Bodström anser att regeringen slagit rekord i inkonsekvens och hyckleri.

– Samma regering som stoppat att polisen skulle få avlyssna en nazist som planerar ett attentat mot till exempel en journalist, eller en medlem i Hells Angels som planerar attack mot en domstol ger nu klartecken till att FRA ska få avlyssna miljoner människor som inte är misstänkta för brott, säger han till TT.

Stoppade förslaget

– Även om man lägger ihop buggning, preventiv avlyssning och DNA, så är det ingenting jämfört med det här. Och även om det bara är över gränsen, så är det tillräckligt. Man ska veta att många telefonsamtal i Sverige passerar över gränsen och tillbaka, säger Thomas Bodström.

Den socialdemokratiska regeringen stoppade förslaget i våras med hänvisning till bristande rättssäkerhet.

– Jag har samma uppfattning som den nuvarande justitieministern Beatrice Ask, men henne har de uppenbarligen kört över, vilket jag beklagar djupt. Vi ska studera förslaget noga, säger Bodström.

”Avskaffar rättssäkerheten”

– Det här är förfärligt. Man avskaffar rättssäkerheten som byggts upp i hundratals år i Sverige. Det värsta är att man har så otroligt bråttom. Om man ska avskaffa rättssäkerheten får man åtminstone göra det under demokratiska former, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson till TT.

Han är mycket kritisk till att frågan inte remissbehandlats och utretts ordentligt.

– Det skulle inte förvåna mig om förslaget fastnar hos Lagrådet. Jag tror att detta är mycket svårförenligt med det skydd för den personliga integriteten som finns i grundlagen, säger Peter Eriksson.

TT