”Arn” ska ge Sofia Helin miljonpublik

Foto: Sofia Helin spelar Cecilia Algotsdotter som förälskar sig i tempelriddaren Arn Magnusson.
NYHETER

Från masjävel till Arns älskade. Sofia Helin, 35, knep en av årets attraktivaste filmroller.

Sofia Helin slog igenom som skådespelerska i ”Masjävlar”, som hon blev Guldbagge-nominerad för. Men det blir troligtvis i ”Arn” som hon får sitt stora publika genombrott. Filmen är Nordens största filmsatsning någonsin och beräknas få över en miljon biobesökare.

– Det är svårt att säga vad filmen kommer att ha för betydelse för min karriär. Men att den uppmärksammas så mycket är väldigt kul, säger Sofia Helin.

Internationell karriär

På juldagen går filmen upp i 168 orter över hela Sverige. Redan har 45 000 biljetter sålts. ”Arn” ska även visas i stora delar av Europa, Asien, Mellanöstern och Sydamerika. Dessutom förs diskussioner om att sälja den till Storbritannien och USA. Trots chanser om att bli upptäckt utomlands räknar Sofia Helin inte med någon internationell skådespelarkarriär.

– Jag har inga sådana mål. Det är klart att jag kan tänka mig att arbeta utomlands. Men det viktigaste är att få roller med intressanta berättelser. Om det är små eller stora projekt är av mindre betydelse.

Vill prova på nytt

I ”Arn” spelar Sofia Helin karaktären Cecilia Algotsdotter som förälskar sig i tempelriddaren Arn Magnusson. Nu hoppas Sofia Helin på fler annorlunda roller.

– Jag har fått en del jobbförfrågningar. Om det beror på min roll i ”Arn” eller inte är svårt att säga. Jag vill i alla fall prova på så mycket nytt jag bara kan.

Jonas Andersson

Fakta/Sofia Helin

(.se)