Hjälpfonden ger bara 4% till forskning

NYHETER

”Vi ger även till enskilda människor”

Föreningen Hjälpfonden påstår sig samla in pengar till stöd för cancer- och diabetesforskning.

Men mindre än fyra procent av de insamlade pengarna går till de forskare som uppges som mottagare, skriver SvD.

– Vi ger även till enskilda människor, säger Hjälpfondens ordförande till tidningen.

Svenska Dagbladet har granskat den svartlistade föreningen Hjälpfonden, som förlorade sitt 90-konto i december förra året eftersom organisationen gav för liten andel av de insamlade pengarna till forskning.

”Ger till enskilda”

Tidningens granskning visar att mindre än en miljon av de totalt 25 miljoner som Hjälpfonden samlat in sen 2002 delats ut till forskare som uppges som mottagare – alltså mindre än fyra procent.

– Vi ger även till enskilda människor. Vi ger till de värst drabbade, säger ordförande Dimitris Stavropoulos till SvD, och säger att han skall återkomma med närmare detaljer senare.

Men några sådana detaljer redovisas aldrig.

Köpte värdshus

Ett dotterbolag till Hjälpfonden köpte förra året en fastighet i Bromma för 6,5 miljoner kronor – där bland annat krogen Ulvsunda Wärdshus ingår.

– Hjälpfondens vision var att skapa en rehabkedja där folk som haft cancer, diabetes eller allergier ska ha möjlighet att skaffa sig rehabilitering, säger Dimitris Stavropoulos til SvD.

I sitt insamlingsarbete påstår Hjälpfonden att föreningen är medlem i Svenska FN-förbundet, och att den är en del av Diabetes Center Karolinska, enligt SvD. Båda påståendena är felaktiga.