Cykelmannen ofredade ytterligare två kvinnor

NYHETER

Ännu en anmälan mot Västeråsmannen

Cykelmannen som ofredar kvinnor i Västerås fortsätter att gäcka polisen. I måndags kom ännu en anmälan in och totalt har 14 kvinnor attackerats av mannen.

– Den här gången ofredades två tjejer, säger Ulf Palm som är presstalesman för polisen i Västmanland.

Det var i samband med programmet Efterlyst på TV3 i förra veckan, som polisen fick in ett nytt tips om ett ofredande i Västerås. Tipset resulterade i ännu en anmälan mot cykelmannen.

– Ofredandet inträffade den 23 september klockan 01.30 på Vasagatan, inte långt från centrum. Två tjejer var på väg hem och skulle gå in genom en port när det plötsligt stod en kille där som började tafsa på dem, berättar presstalesmannen Ulf Palm vid polisen i Västmanland.

Tjejerna lyckades komma undan mannen genom att snabbt ta sig in i trappuppgången och dra igen dörren efter sig.

Är det första gången han attackerar två kvinnor samtidigt?

– Ja, i de tidigare anmälningarna har han endast attackerat en kvinna åt gången. Men vi tror att det rör sig om samma gärningsman som i de tidigare anmälningarna då signalementet stämmer in.

Vana vid män som tafsar

Anmälan kom in först över en vecka efter händelsen. Det är inte första gången som det dröjt innan offren valt att anmäla cykelmannen.

Varför dröjer det så pass länge innan anmälan kom in?

– Vi har diskuterat det här och det kan vara så att unga kvinnor är så vana vid att det tafsas på dem när de är ute. Om man inte har kommit till fysisk skada, kanske man inte bryr sig om att anmäla. Först i efterhand sätter man det i samband med cykelmannen.

Enligt Ulf Palm ska man dock alltid anmäla om man blivit utsatt för ett sexuellt ofredande.

– Det är viktigt att vi får in alla uppgifter. Det kan vara en tjej eller kvinna som sett något som kan vara avgörande för vår utredning, säger han.

Enligt Ulf Palm kan det eventuellt röra sig om flera gärningsmän som ofredar kvinnor i Västerås.

– Och även om det är en person kan det inte uteslutas att andra blir inspirerade. Det här har ju rönt stor uppmärksamhet i medierna.

Hur arbetar ni vidare nu?

– Vi följer upp alla de tips vi fått. Nu pågår det mödosamma fotarbetet och vi sliter på här.

Här skedde överfallen:

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund