”Vi tog oss ut genom nödluckan”

NYHETER

Olyckpiloten till svenska kollegan efter kraschen

Helsingborgaren Sven-Erik Strandberg, 55, hade precis landat sitt plan när olycksplanet kraschade på den lilla ön Stord i morse.

Kort efter kraschen pratade han med olyckspiloten.

– Han berättade hur de klättrat ut genom nödutgången, säger han till aftonbladet.se.

Foto: Sven-Erik Strandberg

Det var Sven-Eriks vän och kollega som flög olycksplanet. Ännu en kollega omkom. De flög för samma bolag som Sven-Erik, i ett likadant plan.

– Hela besättninen är nära och kära kollegor, och den omkomna, som var flygvärdinna, var en fantastisk tjej. Hon var säkert var sist ut ur planet för att hon ville rädda alla andra. Det skulle inte förvåna mig, säger Sven-Erik som också är Atlantic Airways baschef i Stavanger.

Störtade 20 meter

När han själv landade på Sörstokken en halvtimme före kraschen var allt normalt.

– Inget talade för att det fanns några säkerhetsrisker på flygplatsen. Vi har stor vana vid att landa här, och vädret och förutsättningarna kunde inte ha varit bättre, säger han.

Sven-Erik såg själva landningen men inte olyckan.

– Allt såg normalt ut först. Men sedan måste man något ha hänt. Planet stannade aldrig vid landningsbanans slut, där också terrängen tar slut, utan störtade ut för en brant ner mot vattnet. Det landade tjugo höjdmeter längre ner och det var där planet började brinna, säger han.

”Han var svårt chockad”

12 av de 16 personerna ombord hann rädda sig genom planets nödutgångar. Tre blev kvar och omkom. Länge letade norska myndigheter efter en fjärde person som saknades. På tisdagskvällen återfanns personen död inne i flygplansvraket.

– Det känns tungt, jag pratade med kaptenen efteråt i ambulansen. Han var naturligtvis svårt chockad men berättade om hur han och andrepiloten klättrat ut genom planet. De hade oerhörd tur som klarade sig.

Karin Henriksson