Victoria 30 år

Prinsessor & drottningar genom tiderna

NYHETER

Från Kristina till Ingrid - en historisk tillbakablick

Två drottningar och en prinsessa Drottning Ingrid, drottning Kristina och prinsessan Sibylla är tre svenska personligheter vi minns ur kungahusets historia.

Foto: AP, Arkivbild

Många prinsessor har satt prägel på den svenska historien och Victoria kommer bli en av dem.

Men vad gjorde exempelvis drottning Kristina när hon var lika gammal som vår kronprinsessa?

Här är en historisk tillbakablick på några av våra mest kända drottningar och prinsessor.

Drottning Kristina

Kristina var dotter till Gustav II Adolf och Maria Eleonora av Brandenburg. Hon föddes på Stockholms slott 1626 och ett år senare erkändes hon som tronarvinge.

När hon var endast sex år gammal dog pappan på slagfältet och Kristina blev drottning. Men eftersom hon ansågs för ung, utseddes en förmyndarregering som tog över styret.

1644 förklarades Kristina som myndig och hennes styre inleddes. Men snart höjdes kritiska röster som menade att drottningen spenderade på tok för mycket pengar. Missnöjet med hennes brist på ekonomiskt sinne ökade.

Kristina regerade fram till den 6 juni 1654 då hon endast 28 år gammal valde att abdikera från tronen till förmån för sin kusin Karl Gustav. Efter det konverterade hon till den katolska läran och bosatte sig i Rom.

1689 avled Kristina och begravdes i Peterskyrkan. Hon blev 63 år. Kristina gifte sig aldrig och fick inga barn.

Drottning Hedvig Eleonora

Hon föddes 1636 och var dotter till Fredrik III av Holstein-Gottorp och Marie Elisabeth av Sachsen.

Enligt dåtida uppgifter var den blivande drottningen både "skön" och "dygdig". Den 24 oktober 1654 gifte hon sig med Karl X Gustav och tillsammans fick de sonen Karl XI.

Men bara sex år efter bröllopet blev hon änka. Trots att Karl II av England friade till henne, valde hon att leva som änkedrottning i resten av sitt liv. Sedermera fick hon barnbarnet Karl XII som blev tronarvinge.

Hedvig Eleonora lät uppföra Drottningholms och Strömsholms slott.

Den 24 november 1715 avled drottningen.

Drottning Ulrika Eleonora

Ulrika Eleonora var dotter till till kung Karl XI och syster till Karl XII. Hon föddes 23 januari 1688.

1714 trolovades hon med Fredrik av Hessen och i januari året därpå gifte dem sig.

Den 5 december 1718 underrättades hon om sin brors död. Ulrika Eleonora var då 30 år gammal. Den 23 januari 1719 valdes hon till regent och kröntes till drottning i Uppsala den 17 mars 1719. Nästa år abdikerade hon och lät sin gemål bli kung Fredrik den I.

Den 24 november 1741 avled Ulrika Eleonora. Hon fick aldrig några barn.

Drottning Lovisa Ulrika

Lovisa Ulrika föddes den 24 juli 1720 i Berlin. Hon var prinsessa av Preussen, dotter till kung Fredrik Wilhelm I och Sophia Dorothea.

Den 17 juli 1744 vigdes hon i Berlin, Tyskland, med Sveriges blivande kung Adolf Fredrik. I bröllopsgåva fick hon Drottningholm. Paret fick tillsammans fyra barn, däribland tronarvingen Gustav III som föddes 1746. Lovisa Ulrika var då 26 år gammal.

I mars 1751 avled den gamle kungen, nära sjuttiofem år gammal. Den 26 november samma år kröntes Lovisa Ulrika tillsammans med maken i Stockholms storkyrka. Lovisa blev drottning vid 31 års ålder.

Hon var intresserad av vetenskap, konst och kultur och på Drottningholm samlades många av den tidens förnämsta vetenskapsmän. Hennes bibliotek och uppförande av slottsteatern anses vara viktiga kulturella minnesmärken.

1771 avled Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika fick titeln änkedrottning. Därefter skedde en brytning mellan henne och sonen Gustav III och änkedrottningen förvisades från Drottningholm.

Hon avled den 16 juli 1782.

Drottning Désirée

Désirée föddes den 8 november 1777. Hon var dotter till en sidenförsäljare och räknades till den franska adeln. 1794 förlovade hon sig med Napoleon, men relationen tog slut och han gifte sig i stället med Josephine de Beauharnais.

Den 17 augusti 1798 gifte sig Désirée med generalen Jean Baptiste Bernadotte och ett år senare föddes sonen Oscar.

1810 blev hennes make adopterad av kung Karl XIII. 1818 blev han svensk regent och tog sig namnet Karl XIV Johan.

Désirée ville inte flytta till Sverige men följde motvilligt med. Men Paris societetsliv lockade och Désirée återvände dit. Först 1823 bosatte sig Desirée i Sverige för gott och den 21 augusti 1829 kröntes hon till drottning.

Den 17 december 1860 avled hon.

Drottning Sofia

Hon föddes den 9 juli 1836 och var dotter till hertig Vilhelm I av Nassau och Pauline av Württemberg. När Sofia var bara tre år gammal dog hennes pappa och när hon var 20 år dog hennes mamma.

Ett år senare i juni gifte sig Sofia med den blivande svenske kungen Oscar II hemma på slottet Biebrich. Sofia och maken Oscar bosatte sig sedan i Arvfurstens palats vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm, en byggnad som i dag inrymmer Utrikesdepartementet.

Paret fick fyra barn. Deras första barn, prins Gustaf, föddes den 16 juni 1858. Men mest känd blev kanske sonen Eugen som även kallats "målarprinsen" och som efterlämnade en stor konstsamling på Valdermarsudde.

1872 avled den gamle kungen. Oskar II kröntes då till kung och Sofia blev drottning.

Sofia studerade bland annat sjukvård och inrättade Sophiahemmet i Stockholm. Drottning Sofia har även gett namn åt Sofiakyrkan på Södermalm i Stockholm som byggdes 1902 till 1906.

1907 avled Oscar II. Med åren blev Sofia allt mer sjuklig och den 30 december 1913 avled hon.

Drottning Victoria

Victoria föddes den 7 augusti 1862 i Karlsruhe. Hon var dotter till storhertig Fredrik I av Baden och fick titeln prinsessa av Baden. Den 20 september 1881 gifte hon sig med "tenniskungen" Gustav V och ett år senare föddes sonen Gustaf Adolf. Victoria var då 19 år. Paret fick ytterligare två barn.

Victoria var den första drottningen som intresserade sig för fotografering. Det blev en hobby som hon gärna ägnade sig åt.

På grund av Victorias bräcklig hälsa och problem med luftrören vistas hon ofta utomlands. Därför byggdes ett nytt sommarhus på Öland där klimatet ansågs mer gynnsamt. Resultatet blev det berömda Solliden som stod klart 1906 och i dag njuter kungfamiljen av den öländska sommaren där.

Den 4 april 1930 avled drottningen i Rom.

Prinsessan Sibylla

Hon föddes den 18 januari 1908 på slottet Friedenstein i Gotha, Thüringen, Tyskland. Den 19 oktober 1932 vigdes prinsessan Sibylla av Sachsen- Coburg- Gotha med den svenske arvprinsen Gustav Adolf borgerligt och nästa dag blir det kyrklig vigsel Moritzkyrkan i Coburg. Hon var då 24 år.

Prinsparet bosatte sig på Haga slott och fick under åren 1934-43 fyra döttrar. 1946 föddes deras son, den blivande Carl XVI Gustaf.

Men familjelyckan blev kort. Den 26 januari 1947 dog Sibyllas make i en flygolycka. 41-årige Gustav Adolf var på väg hem från en jaktresa i Holland men störtade på Kastrup och dog. Den 39-åriga änkan Sibylla blev ensamstående mamma till prinsessorna Margaretha, Birgitta, Desirée och Christina samt lillprinsen Carl Gustaf som bara var 9 månader gammal.

Det blev en svår chock för hela familjen, inte minst för Sibylla som försökte hitta ett sätt att hantera sorgen på. Lösningen blev en kompakt tystnad kring händelsen.

– Det var vår mammas sätt att klara situationen, klara av att leva sitt liv. Vi skulle inte tala om saken. Så var det bara, har hennes dotter prinsessan Birgitta berättat för Aftonbladet.

1965 avled drottning Louise och fram till sin egen död var Sibylla rikets första dam. Hon avled i cancer 28 november 1972.

Drottning Ingrid

Drottning Ingrid är svenskan som vann danskarnas hjärtan. Hon föddes den 28 mars 1910 på Stockholms slott och var syster till prins Bertil. Dåvarande kronprins Gustaf VI Adolf och hans engelska maka Margareta var de lyckliga föräldrarna. Prinsessan Ingrid var endast 10 år när hennes mor avled, endast 38 år gammal.

Några dagar före sin 25-årsdag förlovade sig Ingrid med den danske kronprinsen Frederik. De gifte sig och han blev sedermera kung. Den svenska prinsessan blev då drottning Ingrid av Danmark.

Den 16 april 1940, fem år efter bröllopet, föddes kronprinsessan Margerethe. Ingrid var då 30 år. Paret fick ytterligare två döttrar.

Kung Frederik avled den 14 januari 1972. Ingrids dotter tillträdde då tronen under namnet Drottning Margerethe II.

Ingrid fick då titeln änkedrottning av Danmark och var det ända fram till sin död år 2000, 90 år gammal.

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund, Källor: Kungahuset , Nationalencyklopedin , Livrustkammaren , Stormaktstiden.com svenskhistoria.se , historiska-personer.nu , Svenskt Militärhistoriskt bibliotek , Sofia församling

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Victoria 30 år

ÄMNEN I ARTIKELN

Victoria 30 år

Kronprinsessan Victoria