10-åringar drogar sig med lustgas

NYHETER

Gasen finns i många hem – kan vara dödlig

Unga människor som vistas i Stockholm city har börjat berusa sig med lustgas – som i värsta fall kan vara dödligt.

De allra yngsta i sniffargängen är runt 10-11 år. Nu ska Citypolisen tillsammans med Maria ungdom kartägga spridningen av gasen.

Socialsekreterare Pelle Broman som arbetar vid Maria ungdoms uppsökarjour berättar att flera i de gäng som vistas kring Sergels torg i centrala Stockholm använder lustgas för att berusa sig.

– Vissa i de här gängen är inte äldre än 10-11 år, medan de äldsta är i 20-årsåldern, berättar han.

Finns i gräddsprej

Eftersom lustgas inte är narkotikaklassat är det relativt lätt för unga att få tag på det. Det finns som drivmedel i vissa hushållsprodukter som vispgrädde på burk och liknande. Man kan också köpa tuber med ren lustgas i fackhandeln eller över internet.

Lustgas används som bedövningsmedel inom till exempel förlossningsvården, men den gasen är utblandad med syrgas. Den lustgas som de unga använder kan orsaka syrebrist i hjärnan eller lungkollaps – i värsta fall kan man dö.

– När de dessutom börjar använda de större tuberna som finns i fackhandeln ökar risken till överdosering. Samtidigt förstår jag på de unga jag varit i kontakt med att de tror att den här gasen är ofarlig. Man vet att till exempel bensin kan orsaka hjärnskador om det andas in, men det här ses, felaktigt, som ett säkert berusningsalternativ, säger Stefan Sparring, överläkare vid Maria ungdom i Stockholm.

Skjutsar hem dem

Både polisen och Maria ungdom har uppmärksammat att användandet av lustgas har ökat på senare tid. Därför ska de nu tillsammans försöka kartlägga spridningen av gasen.

– Vi har hittat ett antal använda ampuller, och jag har hört från sociala myndigheter att de också stött på det här. Nu ska vi försöka kartlägga hur utbrett det är, men det kan vara svårt. Det är ju en laglig gas, så det enda vi kan göra när vi upptäcker att någon använt det är att skjutsa hem dem och berätta för föräldrarna, och sen kontaktar vi alltid sociala myndigheter, säger Hans Örtendahl vid Klara närpolisstation.

Karin Thurfjell