Musiken i fokus på filmfestivalen

1 av 5 | Foto: DREAMWORKS PICTURES
”Dreamgirls” har visats i USA sedan jul. Den är redan en sensation och har nominerats till fem Golden Globe. Filmen fångar Motown-rörelsen i 60- och 70-talets USA.
NYHETER

Hip hop väntas bli årets publikmagnet på Göteborgs 30:e filmfestival. På lördag släpps biljetterna.

Under rubriken ”Music unlimited/total musik” göms ett gäng hip hop filmer. De handlar egentligen om mycket mer än musik.

– Det känns extra kul att få visa ”Style Wars”, en rolig och samtidigt sorglig film, eftersom det inte gått så bra för många som är med i den, säger Camilla Larsson som gjort urvalet.

Old school-legender

Hon väntar spänt på att producenten Henry Chalfant ska svara ja på sin inbjudan att komma till Göteborg. Tre av hans filmer visas på festivalen; klassiska ”Style Wars”, ett dokument från 80-talet i södra Bronx, ”Style Wars: reVisited” där publiken får möta old school-legenderna från förra filmen tjugo år senare och slutligen dokumentären ”From Mambo to hip hop: a south Bronx tale” från 2006 som Camilla Larsson kallar ”en populärkulturell historielektion”.

En av hennes favoriter är ”Dutch Touch” från Holland.

– Den är spännande för att den ger en inblick i ett land. Den visar vad hip hop faktiskt betyder för samhället, säger hon.

Ny ung publik

Riktigt hängivna får sitt lystmäte i ”Rock the Bells”, med klipp från Wu-Tang Clans allra första konsert och ”Dreamgirls”, en musikal om The Supremes med Beyoncé i en av rollerna. ”En riktig smällkaramell”, försäkrar Camilla Larsson.

– Vi försöker hela tiden hitta ung, ny publik och vill visa att festivalen inte är så knepig och svår som många tror, säger hon.

From Mambo to hip hop: a south Bronx tale.

Läs mer om filmfestivalen

Louise Jacobson (.se)