De sänkte sina elkostnader med 20 000

NYHETER

Följ familjen Petterssons tips och spara tusenlappar

1 av 5 | Foto: När det charmiga trähuset från 1800-talet utrustades med solfångare och pellets/vedpanna sjönk elkostnaderna med över 20 000 kronor/år.

Trött på skyhöga elräkningar?

Gör som familjen Pettersson i Hjo. Med uppfinningsrikedom, statliga bidrag och en hel del jobb har de lyckats sänka sina elkostnader med 20 000 kronor per år.

Deras tips: byt värmesystem och köp in billig hushållsel från ett lokalt vindkraftverk. Och läs av elmätaren ofta!

Anders och Irene Pettersson föll direkt för det gamla 1800-talshuset vid Vätterns strand i Hjo. Med sina 131 kvadrat, och ett uthus på ytterligare 74 kvadrat, blev det gott om plats för paret och deras tre barn.

Huset värmdes med direktverkande el, och årsförbrukningen på 24 000 kWh el kostade en rejäl slant. Med åren blev det allt dyrare.

Bytte el mot vatten

När de statliga bidragen för att byta ut eluppvärmningen kom nappade de direkt. År 2000 började Anders Pettersson sin helrenovering av husets värmesystem.

Han började med att byta ut elementen till vattenelement, för att sedan fritt kunna välja uppvärmningssystem.

Han tittade på olika värmepumpar, men fastnade till slut för en pelletspanna som även gick att elda med ved.

- Det är flexibelt. Nu eldar jag pellets i veckorna, och ved på helgerna och när andan faller på.

Han kompletterade med 13 kvadratmeter solfångare, som täcker hela uthusets tak. Solens strålar värmer upp vattnet i en ackumulatortank, som kan användas till både värme och varmvatten.

- Solen värmer allt i botten på ackumulatortanken. När det inte räcker kompletterar jag med pellets och ved.

Kvar blir runt 5000 kWh hushållsel, som familjen fortfarande måste köpa in. För att täcka det behovet har de köpt andelar i ett lokalt vindkraftverk, som ger dem rätt att köpa billig el och dessutom ger avkastning varje år. Om elpriset ökar kommer även avkastningen att öka.

- Det är en bra affär, det borde alla köpa, säger Anders Pettersson.

Gjorde det mesta själv

Han är väldigt tekniskt intresserad, men trodde ändå att han skulle bli tvungen att ta in en del hjälp. Men han lärde sig efter hand, och det enda han behövt anlita proffs för är de elektriska installationerna.

- De flesta kan göra mycket mer än de tror. Det är inte så komplicerat egentligen.

Med åren har miljö och energi blivit ett stort intresse, och han är stolt över att inte alls bidra till koldioxidutsläppen. Nästa projekt blir att bygga en liten vindsnurra att ha på tomten.

- När det blåser bromsas snurran, och värmen som utvecklas då ska gå in i ackumulatortanken.

På sommaren ger solpanelerna mer värme än familjen kan använda. Då kör Anders ut värmen i krypgrunden, och undviker på det sättet fuktskador.

På köpet har han dessutom fått kvarterets snyggaste trädgårdsplattor:

- Jag häller 95-gradigt vatten från ackumulatortanken på dem. Ogräset dör garanterat!

Här är Aftonbladets stora elskola

Maria Wångersjö