Rökutveckling stoppade Ringhalsverk

avRobert Triches

NYHETER

En turbin snabbstoppades efter elfel på Ringhals 3

Ett elfel i en generator orsakade på måndagseftermiddagen ett snabbstopp på en av Ringhals 3:s turbiner. Enligt Gösta Larsen, presschef på Ringhals, upptäcktes brandrök i en turbinhall och när brandlarmet gick igång snabbstoppade turbinen automatiskt. Räddningskårer från Värö och Varberg kallades till platsen förutom Ringhals egen räddningsstyrka.

Det som först befarades vara en brand visade sig dock snabbt vara ett elektriskt fel eller en överhettning i en generator.

– Det kom en kraftig rökpuff som satte igång larmet. Men faran är över, ingen har skadats. Man kan heller inte se några skador på utsidan, säger Gösta Larsen.

Ringhals 3 startades den åttonde augusti efter en lång översynsperiod, uppger Ringhals på sin hemsida. Revisionsperioden blev åtskilligt längre än vad som var planerat. Förseningarna berodde på en underskattning av komplexiteten och omfattningen av de projekt som skulle genomföras med och kring turbinerna, uppger man på hemsidan.

Under arbetet byttes bland annat generatorer, högtrycksturbiner, mellanöverhettare, rörledningar och ett stort antal ventiler. Nu väntar ytterligare omfattande reparationer.

– Hur stora skadorna är vet vi inte förrän vi öppnat generatorn, säger Gösta Larsen. Och hur lång tid turbinen kommer att stå stilla går inte att säga.

Ringhals 3:s andra turbin kommer kunna fortsätta köras som vanligt.