Kvinnorna blev diskriminerade

Publicerad:
Uppdaterad:

Staten ska betala 75 000 kronor var till kvinnorna

De tre kvinnor som inte blev antagna till Örebro universitet trots bättre kvalifikationer än flera män som kom in blev könsdiskriminerade. Nu ska staten betala 75 000 kronor var till kvinnorna.

– Va´? Gud vad glad jag blev nu, säger Elin Spets Ramberg när hon får beskedet.

Elin Spets Ramberg, Helen Karlsson och Caroline Nilsson blev diskriminerade när de inte blev antagna till hälsoutvecklar- programmet trots att de hade bättre kvalifikationer än män som kom in.
Foto: Johanna Kolga
Elin Spets Ramberg, Helen Karlsson och Caroline Nilsson blev diskriminerade när de inte blev antagna till hälsoutvecklar- programmet trots att de hade bättre kvalifikationer än män som kom in.

Höstterminen 2005 sökte Elin Spets Ramberg och två andra kvinnor till hälsoutvecklar- programmet vid Örebro universitet. Men de kom inte in.

Sedan 2004 har nämligen universitetet öronmärkt platser på vissa utbildningsprogram för sökande av ”underrepresenterat kön”. Syftet är att få en jämnare balans mellan könen. Det innebar att den termin som Elin Spets Ramberg och de andra kvinnorna sökte var fyra platser på hälsoutvecklarprogrammet öronmärkta åt män.

Det resulterade i sin tur i att trots att kvinnorna hade bättre betyg än männen blev de inte antagna till utbildningen.

– Jag blev väldigt arg och besviken. Jag tänkte: Varför ska det falla på en sådan simpel sak som att jag är tjej?, säger Elin Spets Ramberg.

75 000 kronor var

Med hjälp av Centrum för rättvisa stämde kvinnorna Örebro universitet för könsdiskriminering. Och på måndagen dömde alltså Örebro tingsrätt staten att betala 75 000 kronor var till kvinnorna. Gunnar Strömmer, kvinnornas juridiska ombud, tycker att det här är en viktig dom.

– Den här domen säger att ändamålen inte helgar vilka medel som helst, säger han.

Både Gunnar Strömmer och Elin Spets Ramberg tycker att det är viktigt att sträva efter en jämnare fördelning både vad det gäller kön och etnicitet på högskolorna.

– Men man kan inte ta till sådana här metoder. Man måste i stället på något sätt se till att fler killar söker för då kommer fler killar vara behöriga, säger Elin Spets Ramberg.

– Man måste jobba långsiktigt. Och fundera på vad som händer i grundskola och gymnasiet, säger Gunnar Strömmer.

I dag läser Elin Spets Ramberg till sjuksköterska i Karlstad. Men målet är fortfarande att bli hälsoplanerare.

– Men nu kommer det att ta fem år i stället för tre, säger hon.

Maria Soläng

Publicerad: