Dömde tv-läkaren hävdar frivillig sex

NYHETER

Sa inget i tingsrätten - ville försöka bevara sitt äktenskap

Den våldtäktsdömde plastikkirurgen Carl Trolius kommer med nya uppgifter inför rättegången i hovrätten. Han påstår nu att han och den 23-åriga kvinnan haft frivilligt sex.

– Han har inte velat berätta detta förut. Dels för att han var övertygad om att bli frikänd i tingsrätten, dels för att han ville försöka bevara sitt äktenskap, säger läkarens nya offentliga försvarare, advokat Helene Ek-Sederholm till TT.

Eftersom läkarens hustru nyligen begärt skilsmässa har hans situation förändrats. Han lämnade sina nya uppgifter under ett polisförhör på onsdagsförmiddagen. Han hävdar där att han och den 23-åriga kvinnan träffades på mannens klinik på kvällen den 2 maj och där hade sexuellt umgänge som var frivilligt från båda parter.

– Det ska ha handlat om en engångsföreteelse, säger Ek-Sederholm.

Nytt förhör

Detta skulle kunna förklara fyndet av läkarens sperma i kvinnans vagina efter behandlingstillfället dagen därpå, den 3 maj, då kvinnan hävdar att läkaren våldtog henne i samband med en behandling där hon försatts i hjälplöst tillstånd med hjälp av narkosmedel.

I tingsrätten förklarade läkaren spermafyndet med att han onanerat före behandlingen och sedan haft sperma på fingrarna när han behandlade kvinnan.

– Den berättelsen vidhåller han. Han hävdar fortfarande att den är riktig, säger Ek-Söderholm.

Hon hoppas nu att de nya uppgifter som hennes klient har lämnat ska stämmas av i ett nytt förhör med kvinnan. Formellt är det åklagaren i målet, kammaråklagare Bo Albrektsson, som fattar beslut om eventuella nya förhör med henne före rättegången.

Fängelse

Helene Ek-Sederholm, som nyligen tagit över försvaret i målet från advokatkollegan Mikael Nilsson, har begärt en senareläggning av målet i hovrätten. Rättegången där skulle ha börjat den 13 november, men advokaten föreslår nu i stället den 20 november som startdag.

I tingsrätten dömdes läkaren till tre och ett halvt års fängelse för våldtäkt. Han har överklagat och vill bli frikänd, medan åklagaren i stället yrkat på straffskärpning.

TT, Aftonbladet.se