”Om vi släpper in mp och v? Det är en senare fråga”

NYHETER

Läs hela chatten med socialdemokraternas Pär Nuder

Inte oväntat lovar socialdemokraten Pär Nuder kraftiga ekonomiska omfördelningar om socialdemokratin vinner valet.

Han räknar med att bara förmögenhetsskatten kommer att dra in de sju miljarder som behövs för att sänka a-kasseavgiften.

Men ett utveckalt samarbete med mp och v räknar han inte idag som viktigt för att vinna nästa val.

dalman säger: hej herr nuder! jag undrar hur det är som politiker, att förlora ett val och sedan se hur dom som ersätter en lyckas med en svår uppgift som man själv inte lyckats med, jag tänker mest på arbetslösheten där, tack :)
Pär Nuder säger: För det första är det aldrig roligt att förlora ett val. För det andra glädjs jag åt att arbetslösheten faller. För det tredje anser jag inte att det är den borgerliga regeringens förtjänst. Det blir inte fler jobb för att a-kassan blir sämre. Under vårt sista år vid makten tillkom 93 000 nya jobb - utan att vi behövde försämra tryggheten för dem som har det sämst.
micke säger: Höjd a -kassa. Hur ska ni finasiera det då med höjda skatter på arbete eller
Pär Nuder säger: Vi tycker att a-kassan skall ligga på en rimlig nivå. Det är viktigare än sänkta skatter för bl a höginkomsttagare och förmögna.
Nationoalekonomen säger: Varför ska en student betala a-kassa avgiften om det är så att a-kassan baseras på inkomsten och man har ingen inkomst när man går ut skolan?
Pär Nuder säger: Enda chansen för en student att vara med i a-kassan är att man har jobbat innen studierna. Nu försämrar regeringen a-kassan, inkl för de studenter som har a-kassa.
Lena säger: Skall ni ändra på de ohumana riktlinjer när det gäller sjukskrivningar som socialstyrelsen presenterade härom dagen?
Pär Nuder säger: Jag har i ärlighetens namn inte hunnit sätta mig in i dem. Haft fullt upp med vår alternativa budget. Men återkom per mail i nästa vecka så skall du få ett svar.
Trille säger: Kommer ni höja inkomstskatten igen?
Pär Nuder säger: Vi föreslår i vår budget att avgifterna i a-kassan skall sänkas och det finansieras genom att vi säger nej till förmögenhetsskattens borttagande.
Mia säger: Hej Per! Jag skulle vilja veta hur ni kommer att finansiera dessa förbättringar i er skuggbudget? Förutom höjd fastighetsskatt och ta tillbaka förmögenhetsskatten?
Pär Nuder säger: Vi gör kraftiga omfördelningar i vår alternativ - från dem som redan har mycket till dem som har mindre. Bara genom att säga nej till att avskaffa förmögenhetsskatten kan nästan 7 miljarder kr användas till att sänka kostnaden att vara med i a-kassan.
hej säger: Hej Pär, kan inte du se vitsen med att som borgarna gör, satsa helt på en arbetslinje för att på sikt trygga välstånd?
Pär Nuder säger: De satsar inte på en arbetslinje. Deras förslag leder inte till fler jobb, bara ökade orättvisor. Ställ frågan till borgarna hur ett vårdnadsbidrag går ihop med arbetslinjen.
Pajon säger: Pär, tycker inte att du svarade på Trilles fråga. Frågan var - kommer ni att höja inkomstskatten igen?
Pär Nuder säger: Vi säger nej till regeringens andra steg i förvärvsavdraget. Det är orättvist och principiellt felaktigt.
Mia säger: Kommer ni om ni vinner vid nästa val att släppa in mp och v i regeringen och kommer de att få de viktiga ministerposter som till exempel finansminister?
Pär Nuder säger: Det är en senare fråga - ingen vet hur landet ligger efter valet 2010.
Benny säger: Vad äter du till frukost, jag har alltid undrat det.
Pär Nuder säger: Fil o fligor, juice och te. Roligt att kunna stilla din nyfikenhet. ;-)
Nisse säger: Det pratas om att Alliansen har gjort ofinansierade skattesänkningar. Men det är ju ett jättestort överskott i statsfinanserna (OK, det hade kanske varit ännu större om man inte sänkt skatter). Kan du förklara?
Pär Nuder säger: Ja, men eknomin har inte råd med ofinansierade reformer. Det driver bara upp inflationen och räntorna - vilket också skedde i somras då Riksbanken höjde räntan.
Lollo säger: Hej! Jag undrar om det finns några planer för hur situationen för ensamstående mammor och deras barn ska förbättras?
Pär Nuder säger: För det första gäller det att sätta stopp för de försämringar som drabbar den gruppen, som regeringen nu försöker driva igenom. För det andra måste vi försöka riva upp försämringarna i trygghetssystemen som redan är genomförda. Tyvärr är vi i opposition och kan bara bilda opinion mot den politik som nu förs.
jan j säger: kan det bli aktuellt med misstroendevotum mot alliansen,jag tycker att kd lever farligt
Pär Nuder säger: Väljarna har sagt sitt för ett år sedan: vi har en borgerlig majoritet i riksdagen och den lär inte vilja avsätta sig själv.
Bengt-Åke säger: Hej Per. Bra att ni inte glömmer pensionärerna för det är en stor grupp nu. Håller ni det löftet om en höjd pension så vinner ni nästa val,
Pär Nuder säger: ...det återstår att se. Ta i trä.
Peter säger: Hej Pär! Jag har inte mycket i inkomst men bor i hus i storstad. Mina barn älskar det. Varför vill du höja fastighetsskatten igen. Vill gärna bo kvar. Är inte miljonär.
Pär Nuder säger: Då ska du rösta på socialdemokraterna i nästa val, för då kommer vi på nytt att införa en begränsningsregel i fastighetsskatten som innebär att just sådana som du inte behöver betala mer fastighetsskatt än en låginkomsttagare har råd med. Den begränsningsregeln tar regeringen nu bort.
Kenneth Tillenius säger: Vill du inte prata om borgarnas utförsäljning av statliga bolag!
Pär Nuder säger: Jo, visst kan jag göra det. Men de senaste dagarna har de själva skött den cirkusen....
Thomas säger: Vi är pensionärer och bor i allmänyttan - som ju numera inte är särskilt nyttig. Kommer ni om ni vinner nästa val ta hand om de spillror som finns kvar och bygga upp en mer nyttig bostadspolitik som är mer rättvis?/Thomas
Pär Nuder säger: Ja, vi vill redan 2010 inleda en massiv upprustning av miljonprogramsområdena - utan att kostnaderna för det vältras över på hyresgästerna.
säger: Hej Pär, jag är förtidspensionerad sedan några år (har varit sjuk i 9) Jag kan inte gå tillbaka till arbete pga svåra smärtor. Hur ser det ut ekonomiskt för mig i en socialdemokratisk regering om 3 år? Jag lever i dag på 7500;- i mån.Jag är 55 år....Kristina
Pär Nuder säger: Hej Kristina! Om vi får bestämma nu - vilket vi dessvärre inte får - kommer din BTP att öka och din ålderspension att återställas innan borgarna drev igenom sina förändringar. Det enda vi kan göra nu, eftersom vi är i minoritet, är att bilda opinion mot regeringens orättvisa politik.
Mia säger: Enkel nationalekonomi säger lägre arbetslöshet=högre inflation. Vad åstadkommer er skuggbudget som håller båda nere?
Pär Nuder säger: Vi satsar på en politik som öppnar upp flaskhalsar på arbetsmarknaden som skapar inflation. Det sker genom åtgärder som gör att även de långtidsarbetslösa kan få jobb nu. Vi vill se 20 000 platser i kvalificerad arbetsmarknadsutbildning.
Eva S säger: Varför tycker du att staten ska äga och driva ett av värdens största spritbolag?
Pär Nuder säger: Vi är inte dogmatiska Vi är inte dogmatiskt inställda till statligt ägande. Ibland kan vissa verksamheter vara bra att driva i statlig regi, ibland inte. Vi vänder oss mot regeringens dogmatism att privitisera för privatiseringens egen skull.
säger: Följer du idol?
Pär Nuder säger: Ja, eftersom jag har två döttrar...
Peter Nordheim Åsarp säger: Jag skulle vilja bli mer engagerad inom politiken, vart vänder jag mig?
Pär Nuder säger: Vänd dig till det parti som du tycker bäst om på din lokala ort. Vilket parti jag tycker att du skall vända dig till är nog ganska klart...!
Moderator säger: Tack Pär Nuder och alla som chattar. Här är det slut för den här gången.
Pär Nuder säger: Tack! Pär