Hot mot polis - ej dråpförsök

NYHETER

26-årig man sköt mot två poliser

En 26-årig man, som åtalats för att ha skjutit mot två civilpoliser i Malmö en augustinatt i år, fälls för olaga hot och vapenbrott. Men han frias från åtalspunkten dråpförsök.

På måndagen dömde Malmö tingsrätt honom till åtta månaders fängelse. Enligt domstolen är det fullt möjligt att 26-åringen talar sanning då han hävdar att den revolver han avfyrade var pluggad och laddad med lösa skott. Efter händelsen slog han sönder vapnet och kastade delarna i havet.

Skottdramat började då en civil polisbil med två polismän stannade för rött ljus i en gatukorsning utmed Amiralsgatan i centrala Malmö och en annan bil stannade bakom dem. En av personerna, 26-åringen, sträckte ut en revolver genom sidorutan och sköt två skott.

Skaffa respekt hos fiender

Polismännen rusade ut för att ingripa mot skytten som då vände vapnet mot dem. Båda poliserna kände sig hotade. Den ena sin drog sitt tjänstevapen och sköt sönder vindrutan på den fullpackade bilen som då backade, körde på en tredje bil och for iväg med en rivstart.

Gärningsmannen sade i rätten att han varit inblandad i kriminella aktiviteter och att han skaffat den pluggade revolvern för att skaffa respekt hos sina fiender.

Han ska betala 18000 kronor i skadestånd till den ena polismannen. Den andre polismannens skadeståndsanspråk ogillades av rätten.