De skjuter först och frågar sen

NYHETER

Nu har Blackwater-styrkan beviljats nytt miljonkontrakt för att åka tillbaka till Irak

Foto: civila offer Hassan Jabir återhämtar sig på ett sjukhus i Bagdad. Jabir träffades av fyra kulor från Blackwaters privatarmé. 11 civila dog i eldstriden.

De amerikanska livvakterna sköt ihjäl elva civila i Bagdad.

Iraks regering förbjöd dem då arbeta landet.

Nu – efter två veckor – har Irak välkomnat dem igen.

Här är historien om världens mest fruktade privata armé: Blackwater.

Foto: Erik Prince svär eden inför förhöret.

Blackwaters säkerhetsteam eskorterade personal från amerikanska utrikesdepartementet genom Bagdads gator. I bepansrade jeepar med en helikopter ovanför körde ekipaget genom stadsdelen Mansour.

Plötsligt öppnade säkerhetsteamet eld. Hundratals skott avlossades från bilarna och helikoptern.

Portades från landet

När röken har lagt sig var 11 civila irakier döda och många fler sårade. Det var den senaste i en rad incidenter där privata amerikanska säkerhetsföretag begått allvarliga brott mot den irakiska civilbefolkningen. Men den här gången fick regeringen nog.

– Detta bolag ska straffas, vi tänker inte tillåta dem att döda irakier med berått mod, sa den irakiske premiärministern Nuri al-Maliki i ett uttalande efter attentatet för två veckor sedan.

Världens största privata armé, Blackwater, med mer än tusen beväpnade vakter, förbjöds att arbeta i landet.

På ett sjukhus i Bagdad vårdas advokaten Hassan Jabir, 37. Han har stora vita bandage kring armen och magen. Han träffades fyra gånger av säkerhetsvakternas eld. Från sängen berättar han om massakern.

– Alla var förvirrade. Alla försökte springa för sitt liv. För att rädda sin bil, sin familj. Jag var vettskrämd, jag skrek: De har dödat mig, de har dödat mig, sa Hassan Jabir.

Han är nu ett nyckelvittne i den irakiska regeringens kamp mot företag som Blackwater, som enligt USA kan agera fritt – utanför irakisk lag.

Utfrågad under ed

Blackwaters vd Erik Prince höjde i går sin högra arm och svor att tala sanning inför den amerikanska kongressens tillsynskommitté i Washington. Där skulle han förklara vad hans armé av beväpnade säkerhetsvakter egentligen har för sig i Irak.

Den ljusskygge Erik Prince tjänstgjorde under många år i den legendariska elitstyrkan Navy Seal. Som befäl skickades han till konfliktzoner som Mellanöstern, Haiti och Bosnien.

Plötsligt dog hans far som var en rik och välkänd företagare och sponsor till Bush och det republikanska partiet. Erik fick till och med praktisera i Vita huset. Han hoppade av sin militärkarriär för att stötta familjen och starta Blackwater.

Drömkontrakt

Fem månader efter USA:s invasion av Irak, i augusti 2003, fick Erik Prince sitt livs kontrakt.

Hans då sex år gamla säkerhetsföretag Blackwater fick utan någon offentlig upphandling ett kontrakt för säkerheten för civila topptjänstemän i Irak värt 25 miljoner dollar.

Under de följande tre åren ökade värdet på Blackwaters statliga kontrakt från 700 000 dollar till drygt en halv miljard dollar. Totalt har amerikanska staten betalat ut en miljard dollar till hans företag.

Blackwaters popularitet är enkel att förstå. De har aldrig förlorat en kund i fientlig eld. I tillsynskommitténs rapport finns statistiken som säger allt.

4 Antal incidenter totalt: 195

4 Antal incidenter där Blackwater skjutit först: 163

Blackwaters policy om att skjuta först och fråga sen håller amerikanska tjänstemän vid liv men lämnar svårstädade blodspår efter sig.

Personalen består av före detta elitsoldater. De är ökända för sin aggressivitet och kan tjäna 150 000 kronor i månaden.

Blev övertalade

Iraks regering har redan övertalats att ge tillbaka tillståndet för Blackwater som nu kan arbeta som vanligt igen.

Och tillsynskommittén i Washington har ställt sina frågor.

– Baserat på allt vi för tillfället vet agerade Blackwater-teamet korrekt i en mycket komplex krigszon, svarade Erik Prince.

Några timmar efter utfrågningen offentliggjorde Pentagon att de gett Blackwater ytterligare ett kontrakt värt 90 miljoner dollar.

Mattias Carlsson