Tio års fängelse för Malmömord

NYHETER

Knivhögg en 19-årig till döds

Nio dagar räddade honom från livstids fängelse. Den nu 21-årige man från Vellinge, som i våras av svartsjuka högg ihjäl en rival i Malmö, dömdes på fredagen för mord till tio års fängelse.

Mannens flickvän hade nyligen övergett honom för en 19-åring, vilket den nu morddömde inte kunde komma över. Mitt i natten beväpnade han sig med en kniv, åkte till rivalen och dödade honom med över 40 knivhugg.

Malmö tingsrätt har redan tidigare fastställt att mannen dödade med uppsåt. Därefter har han genomgått rättspsykiatrisk undersökning och befunnits vara frisk. På fredagen återstod för rätten att fastställa vilket brott – mord eller dråp – som han skulle dömas för och utdöma ett straff.

Förslagenhet

Under den korta förhandlingen hävdade mannens försvarare advokat Anders Elinson, att hans klient hade känt sig hotad av 19-åringen och handlat i affekt. Han ville att domstolen skulle nöja sig med brottsrubriceringen dråp där minimistraffet är sex års fängelse. Själv föreslog han sex och ett halvt, högst sju, år.

Men tingsrätten lät sig inte bevekas och fastslog att mannen är skyldig till mord. Chefsrådman Lennart Strinäs konstaterade att det begicks nattetid och med, enligt rätten, ”besinningslöst våld efter förslagen planering och utan förvarning”. Den unge mannen ska också betala sammanlagt 656000 kronor i skadestånd till offrets anhöriga.

– Om den tilltalade hade varit 21 år då mordet begicks skulle han dömas till livstids fängelse. Men eftersom han inte hade fyllt det döms han till fängelse i tio år.

Visade inget

Det är i praktiken lagens strängaste straff för personer som inte har fyllt 21 år. Dessa kan inte dömas till livstids fängelse. Mordet begicks i slutet av april. Nio dagar senare fyllde den morddömde 21.

Den dömde visade inte med en min vad han kände då han under tystnad fördes ut ur rättssalen. Advokat Elinson säger till TT att domen ska överklagas.

TT