Flera skolor har bristande brandlarm

NYHETER

Två brandtillbud vid skolor under helgen

Var femte skola i Jönköpings kommun saknar brandlarm som automatiskt larmar brandkåren.

Det bedömningen gör räddningstjänsten efter helgens två brandtillbud vid skolor i kommunen.

Under natten till lördagen larmades brandkåren till Rosenlundsskolan i Jönköping. Någon hade anlagt en brand utanför ett klassrum på markplan och kastat in ett brinnande föremål i lokalen.

Rosenlundsskolan har ett automatiskt brandlarm som är direktkopplat till brandkåren.

– Det möjliggjorde att vi kunde begränsa konsekvenserna. Nu stannade det vid omfattande skador i ett klassrum, säger Fredric Jonsson, brandingenjör vid räddningstjänsten i Jönköping.

Fyrverkeripjäs

Under lördagskvällen var det dags igen. Då krossade någon en ruta på Stadsgårdsskolan och slängde in en fyrverkeripjäs. Någon brand utbröt aldrig, men händelsen lämnade ett brännmärke på mattan.

Även Stadsgårdsskolan har ett automatiskt brandlarm som varskor brandkåren. Men 20 procent av skolorna i kommunen saknar sådana automatiska brandlarm, visar brandkårens snabbuppskattning som gjordes i helgen.

– Vi ska undersöka saken mer noggrant nu, säger Fredric Jonsson.

Fler anlagda bränder

Skolorna har dock utrymningslarm som utlöses vid brand och varnar elever och personal att utrymma lokalerna. Men många bränder uppstår utanför skoltid.

Antalet anlagda bränder på skolor ökar över hela landet och orsakar stora kostnader för kommunerna.

– Vi har tillbudsrapportering i kommunen så att vi ser även mindre händelser som inte leder till brand. Där ser vi att problemet finns även i vår kommun, säger Fredric Jonsson.