Klimat & miljö

”Hela världen pratar om klimatet”

NYHETER

Aftonbladets Peter Kadhammar chattade med läsarna från torkans Australien

Peter Kadhammar befinner sig just nu i torkans Australien.

Aftonbladets läsare chattade med Aftonbladets Peter Kadhammar om klimathotet.

Peter Kadhammar säger: Hej, nu är jag här. Vi kan börja chatta.

Alex säger: Det sägs hela tiden att alla utsläpp från bilar påverkar en stor del av klimat frågan, men vad stämmer? Somliga säger att de inte har så mycket med utsläppen att göra?

Peter Kadhammar säger: Så vitt jag vet är ett av de stora problemen i dag utsläppen från en mängd små förorenande källor – särskilt bilar.

Jimmy säger: Hej Peter, jag såg Al Gores dokumentär ”En obekväm sanning” för ett tag sen och blev riktigt chockad. Finns det anledning till att vara orolig över de fakta som lades fram i den?

Peter Kadhammar säger: Skulle tro det. Klimatet är ett samtalsämne i hela världen. I Australien slår även statliga myndigheter fast att landet är utsatt för klimatförändring.

Hanna säger: Vad kan jag som privatperson gör för att påverka klimathotet?

Peter Kadhammar säger: Jag är ingen rådgivare men den som har pengar köper väl åtminstone en miljövänlig bil?

X säger: Australien har varit ett av de länder som inte velat acceptera tanken på klimatförändringarna är orsakade av människors utsläpp. Är det en förändring på gång?

Peter Kadhammar säger: Är inte så hemma i australisk inrikespolitik. Men skulle inte tro att det är någon stor förändring på gång med nuvarande regering.

Y säger: Är det inte dags att typ Kina och USA verkligen gör något också åt miljön. Eller fattar dom inte hur allvarligt det är?

Peter Kadhammar säger: Det är märkligt att miljön tycks ha blivit en vänster-högerfråga i många länder. Vad gäller Kina kanske man inte ska ha så stort hopp - landet saknar demokrati och ser bara till snabb tillväxt.

Krille säger: Mänskligheten har ju inte fört statistik på väder under så väldigt lång tid. Kan det inte vara så att temperaturerna kanske stiger av naturliga orsaker? Dessa svängningar kanske har ett tidsperspektiv på miljontals år. Självklart tror jag på växthuseffekten, men det jag undrar är om det kan finnas andra orsaker, vi kanske har haft något liknande på jorden innan vi började föra statistik.

Peter Kadhammar säger: Visst kan det vara en enorm cykel vi är inne i. Men är det ej klimatförändring då? Min undran är: Ska man hoppas på det – eller försöka förbättra miljön?

Bennan säger: Varje år förbrukar vi svenskar ca sex miljarder liter bensin och fyra miljarder liter diesel. Är det inte dags att tvinga företagen att satsa på alternativa bränslen?

Peter Kadhammar säger: JFöretagen? Det kanske vore på sin plats att förändra fordonsflottan?

Nenne säger: Jag undrar om våra länder, Sverige, Norge, Danmark och Finland kommer vara beboligt om sisådär 50-70 år.Hur kommer det att se ut?

Peter Kadhammar säger: Ett svar från mig blir: Ja, det tror jag. Men det finns andra länder som man kan vara ganska säker på är obeboeliga. Jag skriver om det i tidningen om några dagar.

säger: Är det inte så att det vi gör i sverige som att skaffa miljövänliga bilar och källsortera inte spelar så stor roll. Utan att det är ett större problem att många andra länder inte tänker miljövänligt på något sätt?

Peter Kadhammar säger: Om man resonerar så behöver ju ingen göra något. Det skadar väl inte att vara miljövänlig?

Elvis. A säger: Hej Peter! Hur tror du det omväxlande klimatet kommer påverka vår sommar i sverige? Tror du att medeltempraturen har höjts ett snäpp?

Peter Kadhammar säger: De senaste åren har ju varit ganska märkliga. För att inte tala om vintern. Jag talade med en brittisk kollega som flugit över jorden. Hon sa: Alla människor jag mött har talat om att vädret är så konstigt i deras länder.

Robinr säger: Hej Peter! Det här med klimathotet. Varför uppmärksammas det så stort just nu när vädret varit en aning instabilt den sista tiden? Det har ju varit så här tidigare för bara några år sedan men då blev det inte lika stor story av det hela. Jag tror att media överdriver rätt mycket med hur illa det faktiskt är. Vad tycker du om det och hur stor fara är det egentligen?

Peter Kadhammar säger: Det finns alltid en fara att det går mode i en fråga och att media överdriver. Men om forskare säger att förändringen är fakta? Jag talade med en i Australien som gapskrattade när jag sa att torkan kanske bara var en tillfällig nyck av naturen.

Anonym säger: Jag hörde att om flera år kommer södra sverige motsvara södra europa samtidigt som det kommer vara för varmt för att vara i södra europa stämmer det?

Peter Kadhammar säger: Det finns sådana modeller över hur utvecklingen kommer att bli, ja.

Anton säger: Hej, hur är klimathotet i Australien?

Peter Kadhammar säger: Som jag skrivit om i tidningen är den stora diskussionen om rekordtorkan - som är en katastrof - beror på klimatförändring eller om det bara är en av Australiens återkommande torkperioder, fast den värsta sedan britterna erövrade kontinenten.

christopher säger: Kommer de som drabbat Australien drabba Sverige?

Peter Kadhammar säger: Knappast. Våra klimat är ju helt olika i grunden.

Malla säger: Hej Peter! Hur tror du att vår närmste framtid ser ut här i sverige... Hur varm kommer det att bli?

Peter Kadhammar säger: Måste tyvärr svara: Ingen aning.

Moderator säger: Nu tar vi den sista frågan.

Markus säger: Vilken åtgärd är den viktigaste för att minska hotet mot miljön?

Peter Kadhammar säger: Globalt: att stormakterna -särskilt USA - men även Indien, Kina etc tar sitt ansvar. Det är ju absurt att det ska bli en stridsfråga i vänster-högerriktning om detta. Den som är framåtsyftande kan ju tjäna pengar på ny teknologi. På det personliga planet: Jag vill inte sitta och vara förnumstig. Men nog är det roligare att köra miljövänligt än att ha en stinkestånka. Tack för att ni vart med och chattade.

Moderator säger: Tack Aftonbladets Peter Kadhammar och alla läsare som ville chatta.

aftonbladet.se

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Klimat & miljö

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Klimathotet