E6:an öppnas igen – om två månader

NYHETER

Arbetet på en provisorisk väg startar i morgon

1 av 2 | Foto: Redan i vår tror Vägverket att E6:an vid rasområdet i Munkedal åter ska vara farbar. Men tidsplanen är preliminär. Foto: KRISTER HANSSON

Redan i mars räknar Vägverket med att E6:an åter ska vara farbar förbi rasområdet i Munkedal. Tågen på Bohusbanan tros också vara i drift inom ett par månader.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson besökte Lysekil i går för en genomgång med berörda myndigheter om situationen efter raset på E6:an.

Vägverket gav då besked om att en provisorisk väg kan stå klar så snart som i mars och att man planerar att påbörja arbetet redan i morgon. Det är betydligt tidigare än vad man hittills trott.

– Vi har gjort en ny bedömning, säger Vägverkets regionchef Per-Erik Winberg.

Den nya tidsplanen är dock preliminär, eftersom arbetet inte påbörjats.

– Vi har fortfarande inte varit inne och gjort något fysiskt i området. När vi väl börjar gå in och arbeta ser vi hur området uppför sig och då vet vi när vi kan bli färdiga.

Den provisoriska vägen kommer att byggas ungefär där den gamla gick.

De bilar som sitter fast i rasmassorna kan bärgas i nästa vecka, räknar Vägverket med. Röjningsarbetet ska påbörjas i dag eller i morgon.

Banverket räknar med att Bohusbanan kan öppnas om en till två månader.

– Man har lagt allt krut på det här arbetet från dag ett. Nu har man gjort så mycket undersökningar att man kan lämna det här positiva beskedet, säger Åsa Torstensson.

Hur mycket lösningarna kommer att kosta finns inga uppgifter om ännu.

– Bohusläns livsnerv är avskuren och att göra vägen och banan farbar har högsta prioritet. Ekonomin kommer i andra hand, säger Åsa Torstensson.

Johanna Hillgren, Karolina Vikingsson (.se)