”Sorgen är gränslös”

NYHETER

Vännen Robil Haidari om saknaden efter Fuat Deniz

Läraren Fuat Deniz är död.

Han avled efter att ha blivit knivskuren i hals och nacke på Örebro Universitet.

– Jag är i chock över att något sådant kan hända. I synnerhet Fuat som var en sådan fantastiskt fin person, säger vännen Robil Haidari, 35, till aftonbladet.se.

Robil Haidari är skakad över vansinnesdådet som orsakade hans väns död och som har chockat hela Örebro.

– Alla som har haft förmånen att lära känna Fuat är chockade. Vi vet vilken fin person det här var, hur otrolig han var. Nu har han ryckts ifrån oss på ett ögonblick.

”Förebild”

Robil Haidari arbetar idag som marknadschef för Assyriska Fotbollsföreningen. Och han menar själv att han har bland annat Fuat Deniz att tacka för det.

– Han var en positiv förebild för oss ungdomar. Han var några år äldre än mig och föreläste för oss om vikten av utbildning och engagemang i det svenska samhället. Att jag gick vidare till högre studier och blev civilingenjör var mycket tack vare förebilder som han.

Robil Haidari växte upp i Jönköping medan Fuat Deniz växte upp i Norrköping. Men trots det geografiska avståndet, sågs de ofta.

– Han var engagerad i det Assyriska ungdomsförbundet. Man träffades var och varannan vecka och hade en dialog. Han var en person som betydde väldigt mycket för gruppen. Många såg upp till honom.

”Fantastisk ambassadör”

Enligt Robil Haidari är förlusten av Fuat Deniz något som påverkar oss alla.

– Han var en fantastisk ambassadör, för både den assyriska gruppen men också för den svenska. Han var en person som forskade i hur man överbrygger klyftor i samhället. Det är helt enkelt en enorm förlust för oss alla i Sverige. Det känns oerhört tragiskt att en sådan person ska behöva drabbas av något så ohyggligt.

Att man ännu inte vet vad som orsakade vansinnesdådet, gör att förlusten kan vara ännu svårare att hantera.

– Självklart är det så. Det här är mycket svårt att acceptera. Man förstår inte hur det här kunde hända. Men framför allt är det här svårt för hans familj. Det går inte att föreställa sig hur deras sorg är. Den måste vara gränslös. Ena stunden har man honom, i nästa stund har han ryckts ifrån en. Det är helt oförklarligt.

En make och far

Robil Haidaris tankar går nu till Fuat Deniz familj.

– De har förlorat en bror, en son, en make och en far. Dessutom lever de med ovissheten om vad det är som har hänt och det är en del av traumat. Man hoppas självklart att polisen hittar gärningsmannen.

Robil Haidari tänker också på alla människor på Fuat Deniz arbetsplats. Där har man förlorat en värderad lärare och kollega.

– Jag har inte talat med hans elever och kollegor så mycket men jag vet att han var en väldigt omtyckt person. Han var mycket kunnig inom sitt område men också ödmjuk. Han var en väldigt social person som alltid var generös och alltid tog sig tid till andra.