"Energin syns på duken"

Foto: Tolv nya svenska kortfilmer om sammanlagt 100 minuter visas på Cinemateket på lördag.
NYHETER

Kreativiteten bubblar för fullt bland Sveriges unga filmskapare. På lördag fyller webbpatsen Dvoted ett år och bjuder in till en helkväll av kortfilmer och mingel.

Passa på att få en skymt av våra framtida filmhopp.

Foto: - Svenska kortfimare vågar ta ut svängarna, säger Emma Gray Munthe, Dvoteds svenska redaktör.

På lördag visas tolv nya svenska kortfilmer på Filmhuset. Filmexperten Emma Gray Munthe är Dvoteds svenska redaktör och har valt ut allt vi får se under kvällen. Hon ser en röd tråd mellan filmerna som visas.

- De är lekfulla och experimentella, och alla håller mycket hög kvalité.

Har du någon favorit bland filmerna?

- Det kan jag inte säga. De tolv filmer som jag valt ut är ju alla favoriter, snyggt gjorda av filmare som jag är väldigt nyfiken på.

Vad är speciellt för just kortfilm?

- De har inga pengar att göra film för och det finns inte heller några pengar att tjäna på kortfilm. De behöver inte fjäska för någon och kan därför ta ut svängarna mer. Energin syns verkligen på duken. Tyvärr tappar en del bort det där när de börjar få pengar för sina grejer, men det känns inte som att de här tolv kommer göra det.

Emma Gray Munte hoppas att svensk filmindustri tar bättre vara på den talang som finns och även att media uppmärksammar unga filmare i större utsträckning.

- Den svenska kortfilmen är oändligt mer intressant än den svenska långfilmen. Visst kan mycket vara amatörmässigt men det finns så många svenska långfilmer som görs av etablerade filmskapare men är otroligt amatörmässiga, så man nästan måste sitta med skämskudde när man tittar på dem.

Kan man skönja ett uppsving för kortfilmen?

- Det är lättare att ha kortfilmsvisningar nu när det till exempel finns digitala biografer. Dvd:er har kortfilmer som extramaterial och så finns till exempel glimz.net där man kan kolla på kortfilm. Kanske har också YouTube och liknande gjort att folk vant sig vid att se korta historier, jag vet inte.

Elvira S Barsotti

Allt om Stockholm