Irakopinionen svänger till George Bushs fördel

Av: Johanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

Färre ser kriget som ett rent misslyckande

Nu vänder den amerikanska Irakopinionen till presidentens och republikanernas fördel.

Enligt en undersökning från AP anser allt fler att kriget kan ses som en framgång.

Bättre säkerhet och färre dödsoffer tros ligga bakom.

Den misslyckade amerikanska insatsen i Irak har länge setts som ett av demokraternas viktigaste trumfkort inför nästa års presidentval.

Ju fler soldater som återvänt hem i likkistor desto större har missnöjet med president George W Bush och hans Irakpolitik blivit.

Nu vänder opinionen.

Färre än på länge ser kriget som ett rent misslyckande, även om tre fjärdedelar av de tillfrågade fortfarande känner oro över utvecklingen. Sex av tio känner vrede över den förda irakpolitiken, enligt en opinionsundersökning gjord av nyhetsbyrån AP.

30 000 soldater

Tidigare i år skickades ytterligare 30 000 soldater till landet för att förbättra säkerheten. Deras framgångar ligger bakom den mer positiva inställningen.

47 procent av de tillfrågade menar att truppförstärkningen har varit bra för säkerheten, medan 50 procent svarade nej på frågan. För tre månader sedan sa bara 36 procent att de trodde att förstärkningen spelade någon roll.

Bland demokraterna har inställningen till kriget gått åt ett mer positivt håll. Antalet som tror att truppförstärkningarna hjälpt har ökat med nära det dubbla sedan september, skriver AP.

– Ja, framsteg har skett, men jag tror inte att det är på lång sikt, säger demokraten Regina Pitts, 51, från Fairview, Tennessee till AP.

– Vi kan inte sitta barnvakt där för alltid.

Till republikanernas fördel

Andelen som menar att Irakkriget kommer att ses som ett stort misslyckande i framtiden har minskat från 59 till 55 procent sedan september.

Även om skillnaderna är små talar ändå opinionssvängningen till republikanernas fördel inför valet nästa år. Enligt AP kan demokraterna inte längre helt förlita sig på att Irakkriget kommer att ge dem en självklar seger.

Sedan USA skickade ytterligare 30 000 soldater till Irak har antalet dödsoffer minskat. I juni dog 101 amerikanska soldater mot 37 i november. Även dödsoffren bland civila irakier har minskat, från 1 640 döda i juni till 718 döda förra månaden.

Publicerad: