Lurade äldre på miljoner – från callcenter i Kista

NYHETER

Från ett callcenter i Kista i Stockholm lurade ligan äldre personer i Finland.

De låtsades vara poliser som utredde bedrägerier – i stället länsade de offrens bankkonton på miljoner.

Nu har två personer gripits av polisens Fastgrupp i Sverige – och den tredje när han klev av Ålandsbåten i Mariehamn i torsdags.

För en tid sedan kontaktades svenska Fast-gruppen vid polisens Nationella operativa avdelning, Noa, av sin motsvarighet i Finland.

Finsk polis jagade en liga som specialiserat sig på att lura äldre personer, födda på 1930-talet i Finland.

20 anmälningar per dag

Gärningsmännen ringde upp den äldre och låtsades vara poliser som utredde bedrägerier. På så vis lyckades de lura de äldre att logga in på sina konton, som sedan länsades på pengar.

Under de senaste veckorna kom över 20 anmälningar per dag om att organisationen tros ha lurat till sig miljonbelopp.

För att kunna verka ostört hade ligan förlagt sin bas i Sverige, till ett callcenter någonstans i Stockholm, som finsk polis ville ha hjälp att hitta.

– Tidspressen med anledning av den extrema mängden brottsoffer vars liv och ekonomi organisationen förstörde var påfrestande och vi fick satsa alla tillgängliga resurser på ärendet, säger en inspektör vid den svenska Fastgruppen.

Fastgruppen lyckades till sist lokalisera ligans callcenter, till en adress i ett torn i Kista i Stockholm.

1 av 5

Falska identiteter

Dit kunde alla tre huvudmännen, med finska medborgarskap, men boende på olika adresser i Stockholmsområdet knytas.

Den 6 mars slog poliser från Fastgrupperna i Sverige och Finland till gemensamt.

Två av de internationellt efterlysta huvudmännen, som levde under falska finska identiteter, kunde gripas på adressen.

Den tredje jagades intensivt de tre kommande dagarna.

I torsdags morse försökte han undkomma genom att under falsk identitet smyga ombord på en av Viking Lines färjor till Finland.

Greps på färjan

Fastgrupperna i Sverige och Finland kunde dock följa hans flyktväg – och i Mariehamn på Åland väntade den finska polisen.

– Vi är väldigt nöjda med att ha sprängt en internationell liga som begått mängder med brott mot äldre. Brott mot värnlösa personer, som gamla och barn, prioriteras extremt högt av oss, säger inspektören vid den svenska Fastgruppen.

– Att som kriminell gömma sig i Sverige eller Finland är i dag väldigt svårt, tack vare ett effektivt och snabbt informationsutbyte länderna emellan. Tack vare det kunde exempelvis de misstänktas falska identiteter snabbt röjas och ifrågasättas vid gripandet.

Varnar äldre

Enligt inspektören vid Fast-gruppen har ligan bara riktat in sig på åldringar i Finland – ingen i Sverige ska ha drabbats den här gången.

Men han vill ändå höja ett varnande finger.

– Denna typ av bedragare finns även i Sverige och vi vill verkligen varna för att lämna ut bankuppgifter eller annan personlig information till okända personer. Polisen eller bankerna ringer aldrig och ber om inloggning till bankkonton, säger han.

Bedragarnas fula knep - så skyddar du dig 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Bedrägeri

Kista

Stockholm

Finland