Busch Thor vill förbjuda böneutrop från moskéer i Sverige

Uppdaterad 2018-03-20 | Publicerad 2018-03-15

Ebba Busch Thor vill förbjuda böneutrop i Sverige.

KD-ledaren vill ha en nationell linje i frågan och uppmanar partiets företrädare i kommunerna att säga nej till böneutrop från moskéer.

– Böneutropet har som syfte att proklamera en religions andliga makt över ett bostadsområde, säger partiledaren till Ekot.

Diskussion gäller stiftelsen Växjö muslimer som i mitten av februari lämnade in en ansökan om att införa böneutrop. Kommunalrådet Anna Tenje (M) har uppmanat församlingen att dra tillbaka sin ansökan, vilket har mötts av kritik av bland andra Amnesty. Biskopen i Växjö stift har ställt sig positiv till böneutrop.

Nu tar KD-ledaren Ebba Busch Thor tydlig ställning mot att tillåta böneutrop. Hon menar att det är rimligt att partiet har en nationell linje i frågan.

– Vi är emot böneutrop för att det inte är rimligt med återkommande institutionaliserade bönetrop som proklamerar en religions budskap över människors privata hem och bostäder, säger Ebba Busch Thor till Ekot.

”Kyrklockan har naturlig särställning”

Hon tycker inte att böneutropen är att jämföra med kyrkklockans ljud och menar att böneutropet inte går att värja sig ifrån, jämfört med om till exempel en representant för en religion kommer till ens hem och man då kan välja att stänga sin dörr. Ebba Busch Thor säger att den linjen inte behöver strida mot religionsfriheten.

– Kyrkklockan har en naturlig särställning i Sverige av tradition och är en del av vårt kulturarv, något som markerar högtider. Böneutropet har som syfte att proklamera en religions andliga makt över ett bostadsområde. Det är två vitt skilda saker, säger hon.

– Det är rimligt att islam i en svensk kontext anpassar sig till det land där det utövas, säger Ebba Busch Thor.

Polisen godkände böneutrop i
Fittja