Dödsfallen i Bjärred

Alla i familjen låg döda i huset – poliserna i Bjärred berättar

”Vad fan är det vi har sett?”

Av: 

Anders Johansson

NYHETER

Poliserna Hampus och Fredrik skulle bara åka på ett rutinärende och knacka på hos en man som inte kommit till jobbet.

När ingen öppnade i huset i Bjärred lyste de in i en glipa i persiennerna och fick en första indikation, berättar de för tidningen Svensk Polis.

De tog sig in – och hittade hela familjen död.

Första patrullen på plats berättar i tidningen Svensk Polis om hur de gjorde den fasansfulla upptäckten av det som kom att bli en av fjolårets största nyheter.

De lade märke till att det var släckt och alla persienner nerfällda på nedervåningen. Ovanpå var det däremot uppdraget och det lyste prydnadslampor i fönstren, säger de till branschtidningens reporter Åsa Erlandsson.

Familjens bilar stod parkerade utanför.

Polismannen Fredrik, som börjat lysa med sin ficklampa, såg tallrikar staplade på diskbänken, som om familjen nyss ätit och låtit disken stå. Men han såg också en död man.

De såg framför sig hur uppdraget plötsligt utvecklades, och skulle innebära att behöva lämna dödsbud till frun och barnen, en av polisens mer påfrestande arbetsuppgifter. Men det skulle komma mera.

”Gå in i huset”

Fredrik och Hampus rapporterade in fyndet över radion och fick order att gå in i huset. De slog ut en ruta till altandörren och trots att de inte förväntade sig några hot smög de tyst in. De ropade men fick inget svar. När de kom fram till mannen kunde de konstatera att han var död och sökte vidare. Alla dörrar var igenskjutna och de puttade upp dem en efter en och kikade in i rummen.

I ett sovrum hittade de mamman nerbäddad.

Plötsligt infann sig tanken att det utöver självmord sannolikt också rörde sig om ett mord.

Hade maken haft ihjäl hustrun och lagt henne i sängen? Och var fanns barnen?

De berättar för Svensk Polis att de tog en mikropaus i köket för att göra upp en plan.

Två stängda dörrar

Hampus och Fredrik rapporterade återigen över radion och fick besked att yttre befäl var på väg och att tekniker skulle ordnas.

Under tiden skulle de ta övervåningen, där alla lampor var tända. De berättar i intervjun att ett legobygge stod i ett hörn. En nalle låg på golvet. De såg fyra dörrar, varav två var helt stängda. På dem satt färglada bokstäver som bildade varsitt flicknamn.

De ställde sig vid varsin dörr och tittade på varandra med förhoppningen att det skulle vara tomt därinne. De räknade till tre och öppnade dörrarna samtidigt.

Synen fick dem nästan att tappa andan.

Flickorna låg döda i sina sängar.

Hittade testamente

De tog sig försiktigt tillbaka ut i den kalla vinterluften och frågade varandra vad fan det var de hade sett.

Snart mötte kollegorna upp och tog över:

– Vi spärrar av hela tomten. Ni två går och sätter er i bilen.

De blev sittande i timmar.

Det visade sig att föräldrarna planerat dådet en längre tid och skrivit om det i ett testamente som låg i villan. De tog först barnens liv och sedan sina egna. De motiverade morden med att döttrarna led av den kroniska sjukdomen ME.

Värdesätter det lilla

Ett drygt år har gått sedan den där januaridagen och poliserna Hampus och Fredrik berättar för Svensk Polis hur deras tankesätt förändrats. De har insett att det värsta tänkbara kan hända även i rena rutinärenden – där den mentala beredskapen är obefintlig. Att en sådan beredskap kanske hade hjälpt dem i Bjärred. Fredrik säger i intervjun:

– Redan från dag ett i yrket började man inse hur det faktiskt står till i samhället, att så många människor mår dåligt. Det har fått mig att inse hur bra jag faktiskt har det och kan strunta i petitesser som är stora för andra. Det är inte att vara känslokall, det är att uppskatta det lilla.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Dokument: Tragedin i Bjärred

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödsfallen i Bjärred

Bjärred

Mord

Polisen (myndighet)

AB Voice