Valet 2018

SD: Stoppa kvotflyktingar till Sverige

Av: 

Wilma Eliasson

Hans Österman

Kenan Habul

NYHETER

SD vill att Sverige slutar ta emot kvotflyktingar via FN och i stället satsar en miljard kronor på återvandring.

Förslagen är planerade att finnas med i partiets valmanifest som offentliggörs senare i veckan.

Sedan 1950 har Sverige tagit emot så kallade kvotflyktingar. Det är personer som är på flykt från sitt hemland, och som anses vara i särskilt behov av skydd. De blir utvalda av FN:s flyktingorgan UNHCR för att flytta till ett annat land.

Senaste åren har Sveriges årliga kvot varit ungefär 1 900 personer, men den migrationspolitiska uppgörelsen i riksdagen 2015 innehöll målet att öka antalet till 5 000 per år under mandatperioden. Förra året kom 3 400 och 2018 har antalet platser utökats just till de beslutade 5 000.

Nu vill SD att Sverige ska stoppa mottagandet av kvotflyktingar helt. Förslaget ingår i partiets kommande valmanifest som ska offentliggöras senare i veckan.

– Principiellt tycker vi att kvotflyktingsystemet är något bra. Men vi har också varit tydliga med att det här förutsätter att vi har möjlighet att ta emot i Sverige. Det förutsätter att vi har ordning och reda i våra system. Under ett eller ett par års tid framöver ser inte vi att den möjligheten finns, säger Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson för SD.

Enligt Migrationsverket är systemet med kvotflyktingar en ”allt viktigare insats” för att förhindra att flyktingar drunknar i Medelhavet. Så sent som 2015 ville också SD öka antalet kvotflyktingar för att ”poängtera att det finns lagliga vägar till Sverige”.

Ser ni ingen risk att det här kan innebära att människor i stället tar till Sverige på osäkra vägar?

– Redan då villkorade vi ökningen mot att man styrde upp mottagandet och sa att vi kan inte ta emot fler asylsökande utan hänvisar bara till en väg. Det har inte skett. Regeringen har ökat antalet kvotflyktingar samtidigt som vi fortsatt har ett asylmottagande i Sverige. Det är inte hållbart.

Ni vill satsa en miljard på att flyktingarna ska kunna återvända till sina hemländer. Hur ska det gå till rent praktiskt?

– En del kommer att behöva gå till att Migrationsverket ställer om till att fungera som en handläggningsenhet. En del kan gå till sådant som resan hem men också att man har en etableringsslant på plats hemma.

Vem ska kunna söka?

– Det här är riktat till de som är här legalt, antingen på uppehållstillstånd eller på medborgarskap, som inte har kommit in i samhället och hellre vill återvända till sitt hemland.

Moderaterna vill öka antalet kvotflyktingar. Ser ni att det kan bli svårt att få till ett samarbete?

– Det största problemet som jag ser med Moderaternas kvotidéer är att de vill ha det på europeisk nivå, vilket i grunden håller liv i att folk ska ta sig EU och söka asyl där, att korsa Medelhavet på olika vägar. M har åtminstone tidigare luftat tanken på att under ett eller ett par års tid kanske ha ett akut stopp.

ANNONS

25% rabatt på baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

Se valets viktigaste debatt hos Aftonbladet

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Migrationsverket

Sverigedemokraterna

UNHCR

Medelhavet

Migrationspolitik

Flyktingsituationen