Mitt under Prideveckan – transpersoner hotades i Göteborg

Vid ett restaurangbesök i Göteborg blev en grupp nyanlända transpersoner utsatta för mordhot – mitt under Prideveckan.

– De sa till oss: Ni är män i kvinnokläder. Vi kommer att vänta utanför. Ni förtjänar en kula i ert huvud, säger en av de drabbade till Göteborgs-Posten.

Mitt under Prideveckan fick en grupp transpersoner flera hot riktade mot sig när de gick på en restaurang i Göteborg. De fick bland annat höra från andra gäster att de bara var män i kvinnokläder och att de förtjänade en kula i huvudet.

Personalen sa då till de som hotade att de var tvungna att lämna restaurangen, men enligt gruppen – som drivs av Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, RFSL, och är till för nyanlända transpersoner – fick de sedan ett otrevligt bemötande från personalen.

– De gav oss blickar och blev otrevliga. Det kändes som att de la skulden på oss, när det var vi som blev utsatta för hot, säger en av de som drabbats till Göteborgs-Posten.

”Känner mig chockad och ledsen”

Eftersom restaurangen låg i närheten av den lokal gruppen hade konferens i gick de tillbaka till samma restaurang dagen därpå, men då blev de portade.

Samma person fortsätter berätta för GP:

– Då sa de att vi inte fick komma in för att de inte gillar att ha personer som ser ut som vi inne i restaurangen. Jag blev väldigt besviken och känner mig chockad och ledsen. Jag har aldrig tidigare blivit nekad att komma in till en restaurang.

Enligt restaurangen ska personalen ha nekat gruppen för att de vid det tidigare besöket ska ha slängt för mycket mat och bråkat. Restaurangen ska därför ha valt att porta båda parter som de menar bråkat.

De två händelserna är polisanmälda.

RFSL: ”Är fruktansvärt”

Trasfobiska hatbrott hör tyvärr inte till ovanligheterna. Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, inträffade cirka 45 000 homo- och transfobiska hatbrott under år 2016. Ett 80-tal polisanmälningar för brott riktade mot just transpersoner inkom samma år, men mörkertalet är fortfarande stort.

Camilla Schultz är ordförande för RFSL Göteborg och har vuxit upp i staden.

– Det är fruktansvärt. Jag kan bara beklaga att Göteborg behandlar våra medlemmar på det här sättet, säger hon till Aftonbladet.

Camilla Schultz är ordförande för RFSL Göteborg och skäms å Göteborgs vägnar.
Camilla Schultz är ordförande för RFSL Göteborg och skäms å Göteborgs vägnar.

Hon menar att händelsen bara är ytterligare ett bevis på att organisationens arbete fortfarande behövs.

– Min önskan är att Göteborg som stad blir ännu vänligare och gladare, även mot våra medlemmar, säger Camilla och fortsätter:

– Jag önskar att vi satsar på utbildning och att polisen tar hatbrott på allvar. Och jag önskar att det här aldrig någonsin ska hända igen.

Publisert:

LÄS VIDARE