Joanne, 47, var på fel plats – dog av kastad syraflaska

avHans Österman

NYHETER

Joanne Rand, 47, satt på en bänk när hon plötsligt blev indränkt i svavelsyra.

Två män bråkade bakom henne och den ene slog flaskan ur den andres hand.

Nu döms Xeneral Webster, 19, för att ha orsakat kvinnans död.

Demenssköterskan Joanne Rand blev första dödsoffret i den våg av syraattacker som har svept över England de senaste åren.

Hon råkade var på fel plats vid fel tillfälle och fick betala med sitt liv.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Joanne Rand, 47, dog av sina skador.

Joanne Rand hade varit vid sin dotters grav och satt på en bänk i Frogmor, High Wycombe, på dagen den 3 juni förra året, skriver The Independent.

Alldeles bakom henne hamnade Xeneral Webster i bråk med en annan man på gatan. Enligt brittiska medier hade de en konflikt om droger och Webster försökte stjäla mannens cykel.

Sparkade iväg svavelsyra

När han tog fram en flaska industriell svavelsyra slog den andre mannen den ur hans hand och sparkade iväg den, uppger Sky News.

Det starkt frätande innehållet hamnade rakt på Joanne Rand. Hon täcktes av syra från topp till tå och skyndade sig skrikande in på en KFC-restaurang intill för att skölja av sig med vatten.

47-åringen dog på sjukhus elva dagar senare. Frätskadorna fick hennes organ att kollapsa och ledde till blodförgiftning.

Stora delar av händelseförloppet när syran träffade Joanne Rand fångades på övervakningsfilm. Xeneral Webster fastnade också på bild när han cyklade därifrån, med den upplockade syraflaskan i handen och en skidhuva för ansiktet.

Erkände anklagelserna

På tisdagen dömdes han till 17 års fängelse för dråp. Han erkände anklagelserna men skrek otidigheter åt domaren när straffet lästes upp:

– Ni är nog alla döda när jag kommer ut igen!

Domaren Angela Morris svarade:

– Du och dina handlingar är orsaken till hennes tragiska bortgång. Konsekvenserna av dina handlingar den ödesdigra söndagseftermiddagen är oöverskådliga för hennes familj och vänner.

Joanne Rand syster Lynn har tidigare berättat för domstolen hur offrets två barn såg sin mamma dö, dag för dag.

– Dagen innan Jo dog frågade hon mig: ”Kommer jag att dö?” Jag kommer aldrig glömma hennes ansiktsuttryck.

47-åringens dotter Katie Pitwell sa i rätten att Webster ”måste ta konsekvenserna av sin handling men att det inte ger mig min mamma tillbaka”:

– Jag måste leva resten av mitt liv utan att hon får komma på mitt bröllop eller se mig utvecklas genom livet. Det här skulle aldrig ha hänt henne.

– Men jag är nöjd med vetskapen att den här mördaren inte kommer kunna skada andra nu.

Dagens tre rubriker tisdag 31 juli 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM